Tung kritik mot Bidens uttalanden om Putin

”Förstör möjligheterna för diplomatisk lösning”

Uppdaterad 2022-03-28 | Publicerad 2022-03-27

Bidens uttalanden om Putin kan leda till allvarliga konsekvenser i kriget.

Enligt Rysslandskännaren Malcolm Dixelius kan det i värsta fall utnyttjas som ett ryskt argument för att använda kärnvapen.

– Det höjer risknivån för ett tredje världskrig och det försvårar samtidigt för Nato att ta ytterligare steg, säger han.

Under ett tal i Warszawa på lördagen var USA:s president Joe Biden tydlig med vad han tycker om den ryska presidenten Vladimir Putin.

– För guds skull, den här mannen kan inte stanna kvar vid makten, sa Biden om Putin.

Enligt amerikanska medier ska han ha pratat utanför manus och efteråt tvingades Vita huset ta tillbaka Bidens uttalande.

Uttalandet har väckt frågor och många experter spekulerar nu kring vilka konsekvenser det kan få.

”Väldigt olyckligt”

Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet och professor emeritus i statskunskap vid Försvarshögskolan, säger att uttalandet kraftigt kan försvåra utsikterna för att nå en diplomatisk lösning i framtiden.

– Det är väldigt olyckligt att han har uttalat sig så här och det underlättar inte möjligheterna att nå en diplomatisk lösning i konflikten. Om den processen skulle sättas igång igen kommer regeringen under Putin ha svårt att prata med Biden igen på grund av det här, säger Jan Hallenberg.

Bidens utspel om att Ryssland bör byta ledare möttes omgående av Kreml på lördagen:

– Det är inte upp till Biden att bestämma. Rysslands president väljs av ryssarna, sa talespersonen Dmitrij Peskov.

Tidigare under lördagen kallade Biden även Putin för en ”slaktare”, i samband med att han besökte ett flyktingläger i Warszawa.

Uttalandet har fått den franska presidenten Emmanuel Macron att varna för en verbal upptrappning med Moskva, rapporterar AFP.

I en intervju med den franska radiostationen France 3 säger Macron att han ser det som sin uppgift att först uppnå vapenvila och sedan tillbakadragande av ryska trupper.

– Om vi vill göra det, kan vi inte eskalera i varken ord eller handling, säger Macron.

Biden är ”emotionell och något odisciplinerad”

Enligt Jan Hallenberg är det i nuläget svårt att säga vad vi kan vänta från den ryska sidan härnäst. Att Biden lämnar sitt manus under ett tal är däremot inte något nytt.

– Han är en emotionell och något odisciplinerad person. Det finns flera exempel under hans karriär på den här typen av uttalanden. Men att han vid upprepade tillfällen har ifrågasatt den ryska ledningen på det här sättet, i den här situationen, är allvarligt, fortsätter han.

Rysslandskännaren Malcolm Dixelius anser liksom Jan Hallenberg att det är mycket olyckligt att Biden uttalat sig på det här sättet.

Bland annat kommer det elda på den ryska propagandamaskinen.

– Det är ett allvarligt klavertramp. Det ger ammunition till den världsbild som Putin vill måla upp till sin befolkning om att Nato utgör ett hot mot Ryssland och den ryska ledningen, säger han.

Joe Biden under talet i Warszawa under lördagen.

”Ökar risken för ett tredje världskrig”

Han säger också att det kommer leda till problem om Nato skulle besluta sig för att skicka in flygplan i Ukraina.

– Då kommer det här uttalandet komma upp som ett exempel på att Nato beväpnar Ukraina för ett anfall mot Ryssland. Därför är det farligt att lämna avtryck som förstärker den bild som de ryska ledarna vill visa upp av USA och Västvärlden, säger Malcolm Dixelius.

Det kan i förlängningen öka riskbilden i konflikten och göra det svårare att avsätta Putin.

Men den allvarligaste konsekvensen är att det även kan användas som ett argument för att ta till kärnvapen – något som också ökar risken risken för ett tredje världskrig, enligt Malcolm Dixelius.

– Den allra största faran är att det ger Ryssland en anledning att höja sin egen risknivå. Nu förstår den ryska befolkningen att det finns ett verkligt hot från västvärlden och USA. Det höjer risknivån för ett tredje världskrig och det försvårar samtidigt för Nato att ta ytterligare steg, säger han, och fortsätter:
– Biden har lagt ut snubbeltråd åt sig själv. Uttalandet är obetänksamt och det drabbar inte bara USA utan hela västvärldens försök att gå den här extremt försiktiga balansgången mellan att stödja Ukraina och samtidigt inte elda på konflikten.