Coronapandemin

Cirkusilska om vaccinpassen: Jobben avbokas

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

När vaccinationsbevis införs i Sverige avbokas showartisterna på årens julbord.

Trollkarlen Ramondo har förlorat sju gig.

– Det är lättare att avboka artister än att kräva covidpass. Men smittspridningen minskar ju inte för att man tar bort en vaccinerad artist, säger han.

Ramondo har jobbat som illusionist och trollkarl i 25 år. Pandemin har drabbat hans verksamhet hårt men under sommaren började bokningarna äntligen trilla in igen.

De många julfester som olika företag anordnar i december är högsäsong för underhållare som Ramondo.

Från och med den 1 december blir det krav på vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över hundra deltagare. Restauranger och hotell är undantagna från kravet om det inte äger rum en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning där.

Trollkarlen Ramondos inkomst hotas av vaccinkraven. Han har förlorat sju av sina gig inför jul – trots att han själv är dubbelvaccinerad.

Skippar vaccinpass

Ska Ramondo uppträda måste restaurangen kräva vaccinationsbevis från sina gäster.

– Då var det lättare att avboka artisterna, trots att jag är dubbelvaccinerad.

I december går han miste om sju gig och nästan hundratusen kronor. Han fick ett mejl från en arrangör som skrev att de inte kunde ha någon form av show vid julborden och att de därför var tvungna att avboka honom.

– De tar bort underhållningen för att folk ska slippa visa upp sina covidpass. För då slipper de neka ovaccinerade. Men smittspridningen minskar ju inte för att man tar bort en vaccinerad artist, man blir så trött.

Avbokad: ”Med nya föreskrifter från Visita får vi inte ha någon form av show” står det i ett mejl från en av arrangörerna som avbokat Ramondo. Visita poängterar att de inte kan ha föreskrifter, då de är en branschorganisation och inte en myndighet.

”Inte kulturen som är viruset”

Ramondo tycker istället att det borde vara obligatoriskt att visa upp covidpass, eller att det kunde räcka att artisten kunde visa upp att den är dubbelvaccinerad.

– Det är ju inte artisten som smittar. Är jag ovaccinerad hade jag förstått om jag blev avbokad.

Janne Näsström, cirkusdirektör för akademin för cirkuskonstens bevarande i Sverige, har haft kontakt med otaliga artister som blivit avbokade på grund av de nya restriktionerna.

– Nu särbehandlar man återigen kulturen. Det är inte kulturen som är viruset. Det är för jobbigt för restaurangbranschen att avsätta personal för att kolla passen – och jobbigt att behöva avvisa de som inte kan visa upp att de är vaccinerade, säger han.

Han menar att det är ett problem som återigen har blivit utbrett över hela Sverige.

– Tittar du på större julbord är det standard att ha en trollkonstnär eller dylikt. Nu blir de återigen utan jobb och förlorar inkomst. Har vi inte lärt oss något från förra året?

– Amanda Lind lovade att det inte skulle upprepas igen. Och pillevipp så var vi där igen.

Den nya coronavarianten omikron sprids nu över världen och oron ökar för en ny coronavåg. På tisdagen gick världshälsoorganisationen WHO ut med en rekommendation om att avstå från att resa utomlands, om du är över 60 år gammal eller i riskgrupp.

Janne Näsström säger att de kräver att alla ska behandlas lika.

– Det innebär att man visar vaccinationsintyg oavsett om man har en artist på scen eller inte. Annars blir det galet.

Visita: Vi ger råd

Branschorganisationen Visita som ansvarar för den svenska besöksnäringen påpekar att man inte har några ”föreskrifter” då man inte är en myndighet, och menar att arrangören måste fått detta om bakfoten. I ett mejl skriver Visita:

Visita ger råd till våra medlemmar kring de lagar och regler som gäller för besöksnäringen. Inte minst under pandemin. Själva affärsbesluten överlåter vi åt våra medlemmar att fatta enskilt.

Som en konsekvens av vaccinbevis ser vi en utveckling där till exempel kommuner och regioner avbokar olika tillställningar och julshower. Det är såklart tråkigt och visar på behovet av ekonomiska stöd för att rädda jobb och företag. Självklart är covidpass bättre än total nedstängning, men när regeringen inför nya begränsningar måste de rikta stöd till de företag som stöter på hinder för en återhämtning.

Bekräftat antal smittade och döda i Sverige

Siffrorna baseras på Folkhälso­myndighetens (FHM) rapporterade siffror som ibland revideras i efterhand.
Tabellvyn för valet ”Senaste två veckorna” är baserad på oreviderade siffror.

* Statistiken för döda och smittade uppdateras runt klockan 14 varje tisdag till fredag med föregående dags statistik.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos Apohem.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dags för vaccinationsbevis – detta gäller från 1 december

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin

Covid-19

Visita

Besöksnäring

Covidbevis