Tusentals kvar efter evakueringarna: Folk är desperata

Publicerad 2021-08-31

Det sista evakueringsflyget har lämnat Kabul.

Nu måste tusentals utländska och afghanska medborgare försöka hitta egna vägar för att ta sig ut ur landet.

– Det är ett väldigt oklart läge, säger Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på FOI.

Efter terrordådet på Kabuls flygplats har land efter land nu avslutat sina evakueringar vid Kabuls flygplats. Under söndagen flög USA ut med de sista civila.

Totalt har omkring 113 500 evakuerats från flygplatsen i Kabul, enligt amerikanska myndigheter. När flygplatsen stänger ner lämnar länderna tusentals – både egna och afghanska medborgare som planerats att tas ut – kvar i Afghanistan.

– Det var ju otroligt många som aldrig lyckades ta sig in under tumultet på flygplatsen. Nu försöker de ta sig ut på andra sätt, men det är ett väldigt oklart läge, säger Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Helene Lackenbauer, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Storbritannien fick ut 14 500 personer men uppskattar att 3 500 afghanska medborgare som skulle evakueras är kvar, enligt Reuters. USA som evakuerat 5 400 säger att 300 amerikaner fortfarande är i landet.

Sverige hade fått ut 1 100 personer när evakueringen avslutades i fredags, ungefär lika många som Norge och Danmark. Hur många som tros vara kvar har UD ingen information om.

”Måste öppna flygplatsen”

Vad som väntar dem som är kvar är svårt att sia om, men för många kommer det nu bli svårt att ta sig ut ur landet. För svenskar och andra utländska medborgare handlar det framför allt om att hitta en möjligt resväg hem.

Talibanerna säger att de är redo och har förmåga att ta över flygplatsen från amerikanerna från den 1 september, men om de öppnar upp för flygtrafik direkt är osäkert. Turkish airlines har planerade flighter från 3 september.

– Det är svårt att veta om det faktiskt blir så. Men talibanerna måste öppna flygplatsen, de måste få in förnödenheter, gods, allt som landet behöver för att fungera, säger Helene Lackenbauer.

Afghaner på flygplatsen i Kabul som försöker att ta sig ur landet.

Om flygtrafiken återupptas är det osäkert om de tusentals afghaner som fått skyddsstatus kommer att kunna ta dem, enligt Lackenbauer. Även om talibanerna sagt att alla med visum, pass och uppehållstillstånd ska få lämna landet.

–  Det är vad de säger nu, men de är en grupp som lovar runt och håller tunt. Det kan vara en del av deras charmoffensiv att låta folk lämna landet nu, men går det för lång tid tror jag att det kan bli svårt. Talibanerna vill ju behålla utbildade personer. 

”Folk är desperata”

Och få vill vänta och se. Trots talibanernas löften om amnesti vittnar många som jobbat för utländska styrkor eller den tidigare regeringen om att de hotats. Många kvinnor är rädda för att gå ut och har också uppmanats av det nya styret att hålla sig hemma ”av säkerhetsskäl”. Även afghaner som tillhör folkgruppen hazarer uppger att de hotats.

Säkerhetssituationen i Kabul är också oroande. Under söndagen dog flera personer när ett bostadshus i staden träffades av en raket.

– Folk är desperata och lägger all sin tid på att ta sig ut nu, säger Helene Lackenbauer.

Alternativet är att ta landvägen över gränsen till någon av grannländerna, till exempel Pakistan. Något som är både svårt och farligt, enligt Lackenbauer.

– Talibanerna har till exempel check points vid alla huvudvägar till Pakistans gräns. Man kan ta andra mindre vägar men det är väldigt svåra och krävande terränger, det är inget alternativ för barnfamiljer.

Frankrike: Upprätta en säkerhetszon

Sverige, liksom andra länder, säger dock att arbetet att få ut dem fortsätter, utan att gå in på detaljer. Emmanuel Macron säger att Frankrike och Storbritannien förhandlar om att få upprätta en säkerhetszon för humanitär hjälp i Kabul, och om att afghaner ska få lämna landet.

Människor som samlats vid gränsen till Pakistan.

Sverige, liksom andra länder, har lovat att fortsätta försöka få ut människor. Helene Lackenbauer tror att hoppet nu står framför allt till UNHCR, Röda Korset och IOM (International organization for migration reds anm).

– Det kommer nog att bli ett samarbete mellan stater och internationella organisationer. Och det kommer inte att bli en stor uppställning med militärt stöd som tidigare, utan ske på ett annat sätt.

Vad kommer att hända i Afghanistan nu?

– Nu kommer talibanerna att utlysa sitt emirat. De förhandlar med personer i den tidigare regeringen. För att se bra ut måste de framstå som inkluderande. De är helt beroende av bistånd utifrån och utan det kommer det att bli svårt att regera. Men det kommer att bli ett religiöst styre med en emir. 

DAILY Nästa steg för Afghanistan

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikepolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen