Skolägaren om kritiken: Mitt livsverk riskerar att haverera

Publicerad 2022-05-22

Före detta anställda och föräldrar har riktat hård kritik mot British International School i Uppsala.

Nu svarar skolans ägare på uppgifterna om att pengar gått till lyxig kontorsinredning trots att skolan saknat lärare.

”Det finns inget överdåd av lyx men skolan är vackert och ändamålsenligt inredd för allas trevnad”, skriver han i en skriftlig kommentar.

Skolan beskrivs på hemsidan som en exklusiv internationell utbildning för barn till diplomater och forskare. Men enligt uppgifter från bland annat före detta rektorn David Cooksey fanns under hans tid som ansvarig en ständig brist på resurser på British International School i Uppsala, som ledde till att det saknades personal och stöd till eleverna.

Aftonbladet bad den 12 maj, en vecka innan vår första publicering, skolans ägare Alaa Hanna att bemöta kritiken och skickade på hans begäran ett 20-tal frågor via mail. Vi har sedan återkommande bett honom svara på kritiken. Först nu, 21 maj, har han valt att bemöta granskningen i en skriftlig kommentar.

”Eftersom hela mitt livsverk nu på grund av artikeln riskerar att haverera måste jag dock välja att punkt för punkt bemöta Aftonbladet” skriver han.

Menar att rektorn inte gjorde sitt jobb

Han menar i sitt skriftliga svar bland annat att kritiken kommer ”från en liten föräldragrupp, ett par tidigare anställda och en rektor som inte gjorde sitt jobb”.

Rektorn, som gjort en egen anmälan till Skolinspektionen om situationen under sina fyra månader på skolan, beskrivs av vd:n som illojal och anledningen till att flera elever lämnat skolan.

Skolägaren bekräftar dock att det i perioder varit brist på lärare och elevhälsa på skolan. Han vill inte kommentera enskilda personalärenden men påstår att det inte stämmer att en lärare blivit uppsagd via sms, något som rektorn berättat om:

”Jag beklagar givetvis att det finns personal som lämnat skolan och känner sådan bitterhet att de väljer att framträda i Aftonbladet”.

”Eftersom skolan vid skolstart hade färre elever än planerat var personalkostnaden för stor. Enligt mig har alla uppdrag utom ett avslutats helt i överenskommelse mellan samtliga parter. Samtliga har fått slutlön och ersättning enligt avtal. Ingen lärare jobbar utan raster. 28 undervisningstimmar i en grupp på 7-10 elever kan nog betraktas som ganska normalt beting”.

Skolinspektionen genomför just nu en riktad tillsyn mot skolan i Uppsala, efter fyra anmälningar från före detta anställda och föräldrar.

Nekar till kontorsstol för 18 000

I dag finns enligt ägaren en skolsköterska på skolan varannan måndag, samt sex anställda lärare och en administratör utöver biträdande rektor, som samtidigt genomför en rektorsutbildning vid Uppsala universitet. Han själv är förutom vd för skolföretaget tillfälligt även rektor.

Både föräldrar och tidigare anställda har lämnat uppgifter om att pengar gick till lyxig kontorsinredning. Bland annat ska det enligt rektorn ha införskaffats en kontorsstol för 18 000. Detta stämmer inte, enligt vd:n. Han menar att inredningen hyrdes in från det nämnda möbelföretaget:

”Skolans inredning är leasade via Kinnarps. Det finns inget överdåd av lyx men skolan är vackert och ändamålsenligt inredd för allas trevnad. Läromedel och övrigt undervisningsmaterial är inköpt enligt lärarnas önskemål och behov”

Skolan är inhyst i pampiga lokaler, det nedlagda mentalsjukhuset Ulleråker, som hyrs ut  till skolföretaget från Uppsala kommun.

Vd:n menar även att Aftonbladets granskning borde ha innehållit positiva röster om skolan för att ge en mer nyanserad bild, och att han överväger att vidta rättsliga åtgärder mot vår publicering. Angående Skolinspektionens riktade tillsyn av British International School, som inleddes tidigare i år efter flera anmälningar mot skolan, skriver han:

”Samtliga frågeställningar som inkommit genom Skolinspektionen har besvarats. Både skolinspektionen och kommunen har hälsats välkommen att göra inspektioner på plats”.