Polska Izabela död efter abortvägran

Publicerad 2021-11-06

Minnesplats för kvinnan där människor tänt ljus.

Polen har en av de strängaste abortlagarna i Europa.

När 30-åriga Izabela blev svårt sjuk under sin graviditet ville läkarna inte göra abort.

Några timmar senare var hon död.

30-åriga Izabela från Polen var gravid i femte månaden när hon dog av blodförgiftning på sjukhuset. Drygt en vecka före sin död skrev hon till sin mamma att hon var rädd för sitt liv. Enligt familjen väntade läkarna på att fostrets hjärta skulle sluta slå innan de ville påbörja abort.

Dödsfallet kom som en stor chock för familjen.

– Jag kunde inte tro det, jag trodde inte att det var sant. Hur kunde något sådant här hända henne på sjukhuset? Hon åkte dit för att få hjälp, säger mamman till det polska veckomagasinet Wprost.

Izabela lämnar efter sig fästman och dotter. Hennes bror beskriver henne som ”en underbar person, en underbar syster, som gav sina nära och kära obegränsat med kärlek”.

Strängare abortlagar

Enligt organisationer som kämpar för reproduktiva rättigheter i Polen är Izabela den första kvinnan som fallit offer för landets nya och strängare abortlagstiftning. Tidigare i år klubbade högsta domstolen igenom att abort endast får genomföras som ett resultat av våldtäkt, incest eller vid allvarlig risk för kvinnans liv.

Motståndet hos de mer liberalt sinnade polackerna till den nya abortlagstiftningen har varit stor. I början på året, när planen på den nya lagen blev känd, protesterade mer än 400 000 personer runt om i landet, enligt The Guardian. Efter den 30-åriga kvinnans död har protester återigen brusat upp både på nätet och på gatorna.

”Aldrig igen” löd budskapet på demonstranters plakat i staden Gdansk.

Protester i Warszawa.

Åklagare utreder fallet

Åklagare undersöker om sjukhusets hantering av Izabelas fall strider mot lagen. Sjukhuset säger i ett utlåtande att de enbart haft kvinnan och fostrets bästa för ögonen i den medicinska proceduren. De tillägger att ”alla medicinska beslut togs med hänsyn till de lagliga bestämmelserna och uppförandekoderna som gäller i Polen", skriver The Guardian.

Ultrakonservativa organisationer som kampanjat för strängare abortlagstiftning utreds också för Izabelas död.

En talesperson för polens styrande parti, Lag och rättvisa, säger enligt The Guardian att de inte har några planer på att förändra abortlagarna.

Följ ämnen i artikeln