Sverige efter Norge – men 3D-intresset spirar

TT

Publicerad 2018-11-09

Natoländer testar sig fram för att kapa de militära underhållsvägarna genom att tillverka reservdelar i fält med hjälp av 3D-teknik och nya material.

Ännu är Sverige mycket långt ifrån testverksamhet men myndighetsexperter ser stora möjligheter – med rätt angreppssätt.

– Det går att tillverka nästan vad som helst. Jag är väldigt positivt inställd till tekniken, men det gäller att tänka till, säger Steven Savage, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Vid den stora Natoövningen Trident Juncture 18 i Norge visas en försöksverksamhet upp där 3D-teknik och nya material används för att med kort varsel framställa reservdelar till militär materiel i en container. I förlängningen öppnar det nya möjligheter att snabbt ersätta trasig materiel och undvika långa och farliga transportvägar.

Natolandet Norge är långt framme med tekniken. Men Sverige förhåller sig mera avvaktande.

– Vi är för svensk del inte på samma nivå som i Norge. Däremot är det en av de saker vi vill titta på, men först vill vi göra en analys av hur bra det fungerar, säger Patrick Goede, verksamhetsansvarig för forskning och utveckling på Försvarets materielverk (FMV), till TT.

Nationell strategi

Savage är entusiastisk över möjligheterna. Exempelvis kan en enda 3D-container användas av flera länder i multinationella militära insatser för att framställa tillfälliga delar som fungerar i väntan på leverans av originaldelar, säger han.

– Det kan vara en bra nödlösning.

Savage är materialforskare och tror att de tekniska problemen i industriellt avancerade länder som Sverige är helt lösta inom 10–15 år. Samtidigt vill han att en nationell strategi tas fram för hur tekniken ska användas.

Exempelvis krävs det rutiner, regelverk och ansvarsutpekande för spårbarhet om originaldelar blandas med fälttillverkade delar för att inte olika livslängder ska ställa till det, påpekar Savage.

Juridiken svår

Han säger också att tekniken helt kan revolutionera upphandlingsprocesserna. I stället för att köpa en komponent kan det röra sig om upphandling av en ritning och rätten till fälttillverkning.

– De juridiska frågorna kommer att ta mycket längre tid att lösa än de tekniska frågorna.

Patrick Goede på FMV betonar att 3D-tekniken ger möjligheter inte bara för underhållet. Den kan också öppna för att utforma material som är lättare men lika hållfasta som i dag, eller att ta fram mekanik med färre delar.

Men inom något år hoppas han ha ett analysarbete för underhållssidan i gång.

”Inte låst sig”

TT: När kan tekniken finnas i fält för svensk del?

– Det kommer att dröja och det kommer även att påverkas av hur tekniken utvecklas. I dagsläget ändrar sig ju 3D-teknikerna hela tiden och man har inte låst sig för någon, svarar Goede.

– I framtiden kanske man kan göra saker med 3D-skrivare som man inte kan i dag. Du får troligen se en förbättring av teknikerna och då kan det också vara bättre att hoppa på lite senare, fortsätter han.

På frågan om resurser är orsaken till att Sverige ligger efter Nato svarar Patrick Goede:

– Det är väl en prioriteringsfråga. Det beror på vad du väljer att lägga dina pengar på – där hamnar vi ju alltid.

Följ ämnen i artikeln