Nya Karolinskas intensivakut gapar tom: ”Helt galet”

Publicerad 2018-05-18

Trots att Nya Karolinskas akutmottagning varit öppen sedan 1 maj står den nästintill tom.

Samtidigt går personalen på Stockholms andra akutmottagningar på knäna – överbelagda med patienter som hänvisats dit från Nya Karolinska.

– Läkarna sitter och rullar tummarna, säger en källa till Aftonbladet.

Nya Karolinskas akutmottagning öppnade den 1 maj i år. Intensivakuten ska enbart ta emot svårt sjuka och skadade patienter som kommer med helikopter eller ambulans och som har svårare akuta trauman. Övriga patienter hänvisas till andra akutsjukhus.

Karolinska sjukhusets tidigare akut tog emot 85 000 patienter om året medan den nya intensivakuten ska ta emot 15 000. Den stora anledningen till det minskande antalet patienter är på grund av det smala uppdraget att bara ta emot patienter från ambulans, helikopter eller remiss.

”Aldrig sett något liknande”

Efter att ha varit öppna i drygt två veckor har belastningen på den nya akuten varit minst sagt måttlig. De senaste siffrorna för det första två veckorna är 59 patienter per dygn inklusive öronakuten de första två veckorna och den gamla akuten hade ett snitt på 183.

– Det är lite men två veckor är för kort tid på för vad vi landar, säger säger Anna Jansson, funktionsområdeschef för intensivakuten.

Källor med god insyn i verksamheten beskriver det som en spökakut – och berättar om läkare som sitter och rullar tummarna och slåss om de få patienter som kommer in.

– En kväll slogs läkarna om att få ta hand om en röntgen, jag har aldrig sett något liknande, säger en uppgiftslämnare.

Bilder tagna på akuten en vanlig eftermiddag visar rader av tomma rum.

”Det är helt galet”

– Det är helt galet, samtidigt går de andra akuterna på knäna medan Karolinska sitter på resurser som inte används, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

– Bara häromkvällen fick Södersjukhuset ambulansstopp då de hade över 100 patienter som ingen hade tittat på, säger han.

Johan Styrud poängterar att allt handlar om politiska beslut.

– Akuten på Nya Karolinska skulle kunna ta emot fler patienter men det måste till beslut från politikerna. Vi kan inte ha så stora kolosser som inte fungerar, säger Johan Styrud.

Mindre att göra än vanligt

NKS intensivakut pågår arbetet som planerat. Den här första tiden har det varit mindre att göra än vanligt, säger Anna Jansson, funktionsområdeschef för akuten.

– Vi har haft en försäkringslösning kan man säga, då vi har beredskap för eventuella större händelser och för flera samtidiga ambulanslarm.

– För att vara säkra på att pusslet ska gå ihop för Stockholms akutmottagning har vi mer personal än vad vi kanske behöver, säger hon.

Under tiden som det inte finns akutfall utbildas personalen eller simulerar olika scenarier som skulle kunna inträffa. Nya Karolinska ska även ha beredskap för eventuella terrordåd.

Hur tänker du kring att det finns så stora problem på andra akutmottagningar då ni tränar?

– Alla ska ha tid att fortbilda sig. När det gäller de andra mottagningarna så är vi en reservkapacitet. Det är det uppdraget vi har, säger Anna Jonsson.

– Men beslutas det att vi ska ta emot fler patienter så gör vi det med glädje.

Men att det skulle sitta läkare och ”rulla tummarna” är inte Anna Jonsson beredd att hålla med om – men det beror nog lite på vem man frågar, säger hon.

Bilder sprids bland personalen

De bilder inifrån akuten som Aftonbladet fått ta del av börjar nu spridas bland personalen på andra akutmottagningar i Stockholm.

– Undersköterskor, underläkare och andra som knappt får näsan över ytan på sitt arbete och ser sådana bilder – det skapar ingen bra stämning, säger Johan Styrud.