Ny vrakdel från MH370 kan ha hittats

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

För två år sedan försvann MH370 mystiskt.

Nu undersöks ett föremål som kan vara en vrakdel från flygplanet, skriver NBC.

Föremålet ska ha flutit upp på en sandbank i Moçambique.

Malaysia Airlines flight 370, med 239 personer ombord, försvann spårlöst under en flygning mellan Kuala Lumpur i Malaysia och Peking i Kina den 8 mars 2014.

Utredarna har ännu inte lyckats utröna vad som hände med planet – eller vart det tog vägen.

Efter fjolårets fynd på ön Reunion, då en vingdel som visade sig tillhöra planet hittades, har utredarna nu fått ett nytt föremål på sitt bord.

Analyserar bilder

Enligt NBC:s källor rör det sig om en del från ett flygplans stjärtparti, den horisontella stabilisatorn, som hittades på en sandbank vid Moçambiques kust, drygt 200 mil från Reunion. Enligt NBC analyserar utredare från Malaysia, Australien och USA nu bilder av det upphittade föremålet och utesluter inte att delen kommer från det försvunna flygplanet som var av modellen Boeing 777, uppger källor för NBC.

Sedan planet försvann har en rad olika teorier presenterats. Enligt en rapport från den australiska transportsäkerhetsmyndigheten störtade planet sju timmar och 38 minuter efter att det hade lyft från Kuala Lumpur i stället för att, som planerat, ha landat i Peking efter en fem timmar lång flygning.

Fick slut på bränsle

Enligt utredarna fick planet sannolikt slut på bränsle efter att ha flugit på autopilot över Indiska oceanen. Någon gång under flygningen förlorade planet strömförsörjningen vilket bland annat kan förklaras med ett aktivt agerande inifrån cockpit eller på grund av ett allvarligt elfel, enligt rapporten.

Det har tidigare gjorts fynd, bland annat på Maldiverna, som har kunnat avfärdas från utredningen.

Publicerad: