Polisen rustar för Europride – efter nazistattacker

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2018-07-27

Nazister har attackerat flera Prideevent under året.

Nu rustar polisen för ett av Sveriges största någonsin.

– Vi har tagit ut extra personal och ska kunna hantera både det ena och det andra, säger Lars Byström vid polisen i Stockholm.

Under fjolårets Pride stormades paraden av ett 15-tal högerextremister. Sedan dess har nazister bland annat försökt störa pridefestivaler i bland annat Luleå, Karlstad och Ludvika – samt skrämt RFSL Ungdom till att ställa in sin närvaro i Almedalen.

– Vi i hbtq-rörelsen har sett detta komma men ingen har riktigt tagit oss på allvar, säger Helena Westin, aktivist i RFSL som var ordförande för Europride 1998 tillsammans med Tony Irving.

– Det som är så förfärligt är att RFSL Ungdom på riktigt inte vågade vara i Almedalen. NMR (nazistisk organisation, reds. anm.) är med hela tiden och fotograferar och bevakar oss och skrämmer oss till tystnad. Jag börjar också bli rädd på ett annat sätt i dag. NMR och andra går runt och bränner regnbågsflaggor och skapar rädsla och hot.

Polisen redo för ”både det ena och det andra”

Lars Byström.

Nu rustar polisen för vad som väntas bli en av Stockholms största Pridefestivaler någonsin – eftersom man i år för tredje gången står som värd för Europride. Bland annat beräknas paraden bli 25 procent större än vanligt.

– Det blir väl lite extra i år eftersom det är Europride men vi har gjort en bedömning av arrangemanget och tagit ut extra personal utifrån den bedömningen och jag tror att vi ska kunna hantera både det ena och det andra, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

– Det är bara att konstatera att när det är väldigt mycket folk ute så är det väldigt svårövervakat. Vi kan ju inte ha poliser i varje gathörn utan vi har ju rörliga enheter och sedan har vi ju poliser på vissa platser som vi bedömt som lämpliga.

Har inte sett någon ansökan

Lars Byström har inte sett någon ansökan om demonstrationstillstånd från nazister i samband med Pride.

– Jag har inte sett någon ansökan från dem, nej.

– Jag jobbade själv i fjol och är medveten om att det hände men sådana demonstrationer är väldigt svårt att förebygga. Om jag inte minns fel så var de 10–15 stycken. Sedan blandar man sig med allt folk som står och tittar och så rätt vad det är tar man fram något plakat. I fjol var det nästan över innan det hunnit börja – vi avlägsnade ju ett antal personer om jag inte missminner mig.

NMR vid RFSU:s parad mot rasism under Almedalsveckan 2018.

Arrangören inte orolig

Festivalens projektledare Alf Kjeller är inte orolig för säkerhetsläget inför den 21:e upplagan av Pride i Stockholm.

– Det där har polisen koll på, säger han.

– De har koll på grupper, vad som händer och inte händer och om de dyker upp eller inte dyker upp, så vi är helt trygga med deras bedömningar. Jag känner mig trygg. Jag tror att vi kanske till och med är tryggare nu än annars.

”Nazisterna får så mycket utrymme”

Helena Westin skulle vilja se samma säkerhetstänk på andra pridefestivaler och evenemang runtom i Sverige.

– Under Stockholm Pride behöver man inte vara rädd, det är RFSL-föreningar runtom i landet som inte vågar gå till sin lokal, för utanför står NMR och fotar dem när de ska gå in och skrämmer dem in i garderoben igen, säger hon.

– Det händer alla andra 360 dagar när det inte är Stockholm Pride. Tyvärr är det med väldigt mycket sorg i hjärtat som jag ser tillbaka på de här 20 åren på grund av att nazisterna fått så mycket utrymme.