Fler förgiftas av e-cigaretter

TT

Publicerad 2019-02-19

Förgiftningsfall med koppling till e-cigaretter har ökat. Arkivbild.

E-cigaretter har blivit allt mer populära och nu ökar även antalet förgiftningar, enligt Giftinformationscentralen.

Relativt ofta gäller det barn som i ett obevakat ögonblick har druckit av påfyllningsvätskan.

2011 kom de första larmen om vätskor för e-cigaretter. Sedan dess har antalet samtal om förgiftningstillbud ökat kraftigt, enligt Giftinformationscentralen. I fjol var de 67 stycken.

– Det är fortfarande en liten siffra, men det som är oroväckande är att det är potentiellt väldigt farliga produkter eftersom de innehåller nikotin som är ett väldigt toxiskt ämne, säger Emma Petersson, apotekare på Giftinformationscentralen.

Druckit ur flaska

Många tillbud sker i samband med att e-cigaretter fylls på med e-vätska.

– De flesta fall är olycksfall i samband med hantering. Man kanske ska fylla på sin e-cigarett och spiller på huden, eller att det skvätter upp i ögat, säger Emma Petersson.

Men en relativt stor andel av tillbuden rör också barn som fått i sig påfyllningsvätska.

– Barn är ju naturligt nyfikna och det kan vara att de sugit på själva e-cigaretten eller kommit åt en flaska och druckit ur den, säger Emma Petersson.

Det behövs inte mycket för att symptomen ska bli allvarliga. Om en ettåring får i sig en klunk nikotinvätska så kan det bland annat leda till kräkningar, slöhet och hjärtklappning.

I allvarliga fall kan det leda till kramper och påverkan på andning och blodcirkulation, och om vätskan innehåller en hög halt nikotin kan det innebära livsfara.

– Vi skickar in barn som fått i sig ytterst lite till sjukhus, och vuxna som fått i sig en klunk skickar vi också in, säger Emma Petersson.

Fler testar

Omkring två procent av befolkningen använder e-cigaretter antingen dagligen eller ibland, enligt Folkhälsomyndigheten.

Bland gymnasieungdomar syns en ökande trend när det gäller att testa, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). 2014 uppgav 24 procent att de någon gång provat, jämfört med 41 procent förra året. De flesta stannar dock vid att testa, bara cirka 1 procent klassas som frekventa användare.

Enligt myndigheterna är det viktigt att e-cigarettvätskor hanteras så säkert som möjligt.

– Det handlar det om att försöka se till att man inte spiller på sig och att man tvättar av sig fort om en olycka sker. Och också om att man förvarar de här produkterna så att små barn inte kan komma i kontakt med dem, säger Emma Petersson.