Uppgifter: Regeringen kräver svar från polisen om våldsvågen

”Klarar inte av fler grova våldsbrott utan hjälp”

Publicerad 2023-01-05

Efter de senaste veckornas våldsdåd i Stockholm är polisen i regionen extremt pressad.

Nu kallas poliser från andra regioner in för att hjälpa till i utredningarna.

Samtidigt kräver regeringen svar från polisledningen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Startskottet var en dödsskjutning i Rinkeby på juldagen. Sedan dess har huvudstaden skakats av en skjutning eller en sprängning nästan varannan dag.

Tre personer har skjutits till döds, ytterligare tre har skottskadats och sex sprängdåd har skett mot trapphus och portar i södra och västra Stockholm.

Och den blodiga våldsspiralen har lett till ett extremt ansträngt läge för polisen i Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet klarar man inte av att hantera de grova våldsbrotten på egen hand och har tagit poliser från andra regioner för att få hjälp med brottsutredningarna.

– Regionen klarar inte av flera grova våldsbrott utan hjälp utifrån, säger en källa.

Polis på plats i Rinkeby på juldagsmorgonen.

Källa: Strömmar in vapen

Våldsdåden slukar mycket av polisens resurser, vilket innebär att andra brottsutredningar får läggas på is.

– Man fördelar personal så gott det går, men det är många ärenden som måste läggas på hög nu, säger en källa.

Enligt polisen är det flera parallellt pågående gängkonflikter som ligger bakom de senaste veckornas våldsvåg. Och enligt uppgifter till Aftonbladet är det inte mycket som tyder på att den håller på att avta.

Det trots att polisen löpande gör frihetsberövanden och beslagtar vapen i de kriminella miljöerna.

– Man har starka skäl att tro att det kommer att komma fler våldshändelser i närtid i Stockholm syd. Det strömmar även in vapen, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

”Stockholm vana vid problematiken”

Lisa Granqvist, biträdande kommenderingschef i Stockholm, bekräftar att läget har eskalerat enormt under de senaste veckorna. Samtidigt menar hon att det är en problematik som kommit över tid.

– Stockholm är vana vid att jobba med problematiken utifrån nätverkskonflikter. Nu har det varit väldigt intensivt under en relativt kort tidsperiod, men vi har levt ganska länge med den här typen av problematik.

Stockholmspolisen har fått nationell förstärkning från andra regioner för att hjälpa till med utredningarna av de många grova våldsdåden.

Enligt SvD har poliser från bland annat region Bergslagen och region Väst tagits in. Lisa Granqvist vill inte gå in på hur många det rör sig om, men har tidigare sagt till SvD att man har tillgång till 180 poliser i en nationell förstärkningsorganisation.

På nyårsafton sköts en 20-åring ihjäl i Välingby centrum

Inga planer på gängkommission

Klarar ni av att utreda alla de här händelserna?

– De här händelserna är så pass allvarliga så de utreder vi absolut. Sedan kan de få effekt på andra typer av utredningar när vi tvingas prioritera. Det är såklart olyckligt, i det bästa av världar hade det inte varit så men i det här allvarliga läget behöver vi prioritera för att bryta eskaleringen, säger Lisa Granqvist till Aftonbladet.

Vilka andra brottsutredningar som nu riskerar att läggas på hög kan hon inte uttala sig om, eftersom den prioriteringen sker i varje lokalpolisområde.

På frågan om man planerar att tillsätta en gängkommission svarar Lisa Granqvist:

– Vi har en särskild händelse i region Stockholm. Vi vet att det görs jättemycket både lokalt och regionnivå. Det finns inga planer på någon gängkommission.

Är du hoppfull om att bryta den här våldseskaleringen?

– Det är den inställningen vi måste ha inom polisen. Vi måste jobba hårt, det finns inget annat.

”Cheferna är pressade”

Situationen i Stockholm har nått högsta nivå. Enligt uppgifter till Aftonbladet pressas polisens högsta ledning nu av regeringen

– Regeringen söker svar och cheferna är pressade, säger en källa.

Caroline Opsahl, pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer, skriver i ett sms till Aftonbladet att mötena mellan ministern och polisledningen blivit tätare.

”Som justitieministern meddelade före jul ska det varje vecka genomföras ett möte mellan justitiedepartementet och polisen där polisens kärnuppdrag följs upp, däribland arbetet mot den grova organiserade brottsligheten”, skriver hon och fortsätter:

”Detta är en tillfällig förstärkning - normalt sker sådana möten en gång i månaden, nu sker de tills vidare veckovis”.

Enligt uppgifter till Aftonbladet planeras en kommission som ser över den senaste tidens händelser i region Stockholm och polisens arbete generellt.

– Både ärendemässigt och det brottsförebyggande arbetet. Dock vet man ju att polisen också lyckats stoppa väldigt många grova våldsbrott i närtid, säger en källa.

Justitieminister Gunnar Strömmer.
Vet du mer? Hör av dig till Aftonbladet här