Forskare tror sig ha upptäckt jordkärnans ”saknade” ämne

Publicerad 2017-01-10

I årtionden har forskare försökt bestämma vad som utgör en betydande del av vår planets inre.

Nu tror sig japanska forskare ha upptäckt det ämne utöver järn och nickel som ”saknats”.

Jordens allra innersta kärna tros vara solid boll med en radie på 1 200 kilometer. Den ligger alldeles för djupt för att undersökas direkt.

I stället har forskare från Japan undersökt hur seismiska vågor färdas genom detta område för att bestämma vad kärnan är gjord av.

Den innersta kärnan består främst av järn, som utgör 85 procent, och nickel, som utgör tio procent. De fem procent som saknas tror forskarna är grundämnet kisel. Resultatet presenterades på en stor konferens av American Geophysical Union.

Extrema temperaturer

För att bevisa detta har det japanska forskarlaget skapat legeringar av järn och nickel och blandat dem med kisel. Sedan har sammansättningen utsatts för ett enormt tryck och enorma temperaturer liknande de förutsättningar som finns i jordkärnan. De har då upptäckt att den seismiska datan stämmer överens.

Professor Eiji Ohtani säger till BBC att fler studier krävs för att helt bekräfta att kisel är det ”saknade” ämnet men bedömer ändå upptäckten som trolig. Han utesluter dock inte att kärnan utgörs av fler ämnen.

Forskning om vad som döljer sig i jordens mittpunkt har pågått i årtionden. Simon Redfern, professor vid universitet i Cambridge, säger i en kommentar till BBC att studien kan bidra med kunskap om hur jorden såg ut när den bildades för 4,5 miljarder år sedan.

”Bidrar med förståelse”

Syre skulle också kunna vara en viktig beståndsdel i kärnan, enligt Redfern. Om kärnan bestod av kisel skulle planeten vid sin skapelse ha varit relativt syrerik. Men om syre istället sögs in kärnan skulle den bergiga ytan varit helt tom på syre.

– De senaste resultaten bidrar med förståelse, men jag förmodar att de inte är de sista orden i fallet, säger Simon Redfern till BBC.

Följ ämnen i artikeln