40 procent av stockholmarna kan ha immunitet mot corona

Publicerad 2020-07-17

Upp emot 40 procent av Stockholms invånare kan ha utvecklat immunitet mot coronaviruset. Det menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Om det stämmer är det goda nyheter, säger matematikprofessorn Tom Britton.

40 procent av stockholmarna kan vara immuna mot det nya coronaviruset, säger Johan Carlson i en artikel i DN.

Folkhälsomyndighetens uppskattning är att andelen huvudstadsbor med antikroppar ligger på mellan 17,5 och 20 procent. Studier tyder på att lika stor andel kan ha utvecklat immunitet genom T-celler.

– Det är naturligtvis väldigt positivt. Det ger rätt höga immunitetsvärden, där vi kanske har upp emot 40 procents immunitet i Stockholm, vilket är viktigt för att slå av på spridningstakten. Det finns mycket som talar för att det är på det viset, säger Johan Carlson till DN.

Kan vara goda nyheter

Enligt beräkningar från bland annat Tom Britton, matematikprofessor vid Stockholms universitet, skulle flockimmunitet kunna uppnås vid 40 till 45 procent.

Matematikprofessorn tycker att de siffror som Johan Carlson presenterar i DN är intressanta. Om så många som 40 procent av stockholmarna är immuna är det goda nyheter, säger han.

– Då betyder det att smittspridningen avtar ganska kraftigt. Det innebär också att när vi lättar på restriktionerna så risken för en stor andra våg är rätt liten, säger han och fortsätter:

– Det blir kanske mindre utbrott, men att det tar fart på riktigt igen då så bedömer jag det som rätt osannolikt, säger han till Aftonbladet.

Går inte att slå fast flockimmunitet

Men det går inte att slå fast att stockholmarna nått flockimmunitet, betonar Petter Brodin, immunolog vid Karolinska institutet.

– Känner man till hur T-celler fungerar vet man att alla människor har T-celler mot flera olika saker, det är svårt att dra slutsatser om man haft infektionen eller inte, säger han till DN.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor i sammanhanget är att det idag inte är klarlagt hur länge immuniteten håller i sig hos någon som varit sjuk i covid-19.

En studie från King’s College i Storbritannien som The Guardian skrivit om tyder på att antikroppsnivåerna börjar sjunka redan några månader efter att en person tillfrisknat.

Enligt Per Follin, smittskyddsläkare i region Stockholm, säger att coronaläget visserligen har förbättrats i huvudstadsregionen, men att lyfta några restriktioner är inte aktuellt i nuläget.

– Jag tror inte att det finns skäl för det eftersom att en stor del av befolkningen fortfarande kan bli sjuka och att de med hög ålder riskerar att få det svåraste förloppet. Tills det finns ett skyddande vaccin bör man försöka hålla sig till de rekommendationer som givits för att hindra smittspridning.