Överläkare omplaceras efter trakasserianklagelser

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet har i en serie artiklar avslöjat påstådd antisemitism och trakasserier mot läkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Nu har en överläkare omplacerats och fått sänkt lön, enligt ett pressmeddelande.

En överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna omplaceras och får sänkt lön. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
En överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna omplaceras och får sänkt lön. Arkivbild.

Historien rullades först upp i oktober när den avslöjades av Aftonbladet. Personal berättade då att en överläkare bland annat ska ha kallat judiska läkare för ”judeghettot” och publicerat stereotypa inlägg om judar i sociala medier.

Överläkaren, som brutit mot Karolinska universitetssjukhusets värdegrund om trakasserier och antisemitism, omplaceras nu och får sänkt lön, enligt ett pressmeddelande från sjukhuset.

”Han får nu administrativa uppgifter och kommer inte att vara chef i framtiden”, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, enligt pressmeddelandet.

”Kan inte avskedas”

En läkare på sjukhuset anmälde i början av 2018 att han utsatts för antisemitiska trakasserier av överläkaren. En extern granskning av fallet slog fast att läkaren hade trakasserats. Sjukhuset har gjort flera utredningar för att se om det går att avskeda överläkaren, som även gillat antisemitiska inlägg i sociala medier, men funnit att det inte finns laglig grund för avsked.

"Den före detta överläkaren har åsamkat sjukhuset stor förtroendeskada gentemot anställda och patienter av judisk härkomst och allmänheten. Men han kan inte avskedas. Sjukhusets jurister och regionens chefsjurist menar att det strider mot svensk arbetsrätt," säger Patricia Enocson, HR-direktör på Karolinska Universitetssjukhuset.

Publicerad:

LÄS VIDARE