Kommunen sponsrar fixar-vecka i Malmö

Publicerad 2019-09-30

Fixa en gammal cykel istället för att kasta. Arkivbild.

Fixa grejen-veckan är här.

Malmöborna ska nu inspireras till ett ökat återbruk.

– Det är 15–20 olika organisationer som har olika engagemang i olika delar av stan på det temat, säger Olov Källgarn, projektledare på miljöförvaltningen.

Fixa grejen är en nationell kampanj från Naturskyddsföreningen. I Malmö har föreningen tillsammans med Malmö Fairtrade City och Malmö stad tagit det hela ett steg längre.

Från den 30 september till och med 6 oktober arrangeras nämligen Fixa grejen-veckan i Malmö.

– Det är en vecka av aktiviteter för att man ska kunna bli bättre på att ta tillvara på sina saker och ta tillvara på det man redan har nånstans. Det är 15–20 olika organisationer som har olika engagemang i olika delar av stan på det temat, säger Olov Källgarn, projektledare på miljöförvaltningen.

Arrangemanget koordineras av Malmö stad tillsammans med Naturskyddsföreningen.

Arrangeras för andra året

Veckan erbjuder bland annat musikinstrumentworkshop, matsvinnsmatlagning och ett cykelkök.

– Det är helt att ta tillvara på det vi har som är temat, säger Olov Källgarn.

Redan förra året arrangerades fixa grejen-veckan och anledningen till att kommunen valt att göra kampanjen till en vecka med aktiviteter är det miljöprogram som finns.

– I det står det att i Malmö ska det vara lätt att göra rätt. Det ska vara lätt för Malmöborna att leva hållbart och göra hållbara val.

Stan ger bort växter

Bland evenemangen som arrangeras tror Olov Källgarn att ”Fixa Växten - en dag om återbruk” i Folkets Park på lördag blir ett av de mest välbesökta. Förutom föreläsningar med tips och råd får deltagarna då möjlighet att ta med sig blommor hem, då sommarblommorna ska bytas ut i de kommunala rabatterna.

– Fixa Växten kommer helt klart locka mycket folk. Jag tror också på klädbytardagen på Triangeln på lördag. Där brukar alltid vara mycket folk så det kommer nog vara några hundra där. Det är de som gissningsvis är de större grejerna.

Hur många förväntar ni er ska ta del av veckan?

– Det är alltid jättesvårt att säga. Det är alltid väderberoende. Men vad vågar jag tippa på... nånstans mellan 1000 och 3000, säger Olov Källgarn som betonar att många sannolikt enbart tar del av tipsen på sociala medier och inte dyker upp fysiskt.

Fixa grejen-veckan kommer sannolikt återvända till Malmö även 2020.