Fisnik, 28, från Kristianstad om jordbävningen: ”Känner sig maktlös”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Den värsta jordbävningen på 30 år drabbade Albanien under lördagen.

28-årige Fisnik från Kristianstad var en av de drabbade:

– Det var otäckt. Man känner sig så maktlös när en sådan här grej händer, säger han.

På lördagseftermiddagen inträffade en jordbävning med magnituden 5,8 nära hamnstaden Durres i Albanien, enligt landets geovetenskapliga institut. Elva minuter senare kom ett efterskalv med magnituden 5,3, rapporterar Reuters.

I huvudstaden Tirana och i Durres skadades totalt 97 hus. 68 personer fick uppsöka sjukhus. De flesta skadades när de sprang ut ur sina hem i panik. Jordbävningen var den kraftigaste på 30 år, enligt Albaniens försvarsministerium.

1 av 5 | Foto: Privat
Dottern Elisa, nio månader, Fisnik Zeka, 28, och Matilda Tenghagen, 24, på en bild från i fredags.

Flera svenska familjer befann sig under skalvet på resebyrån Apollos hotell Prestige Resort i Golem, en turistort strax söder om Durres.

Fisnik Zeka var på plats med sambon Matilda Tenghagen, 24, och dottern Elisa, nio månader. Han hade precis gått upp ur havet och var på väg till Matilda och Elisa vid poolen när allt började skaka klockan 16:05:

– Det var så mycket att jag nästan höll på att trilla. Alla började resa sig och få panik. Många kollade mot havet, de var rädda att det skulle komma en flodvåg.

Gästerna fick inte gå in i hotellet igen förrän det hade inspekterats, vid niotiden på kvällen. Familjen gick och lade sig i sitt rum på femte våningen. De väcktes av ett nytt skalv, klockan 00:07, som varade i sju, åtta sekunder:

– Jag vaknade direkt och vi gick ner. Sedan bad jag att få ett rum på markplan. Där kände vi ett, två skalv till under natten.

”Kan inte skydda sig mot naturkatastrofer”

När Aftonbladet pratar med Fisnik är han fortfarande skärrad efter händelsen:

– Man känner sig så maktlös när en sådan här grej händer. Man känner sig väldigt liten, och blir plötsligt väldigt mån om det som betyder något. Man får en väldigt konstig känsla att saker och ting verkligen kan hända en, att man inte kan skydda sig mot naturkatastrofer.

– Det var otäckt, just med tanke på att vi reser för första gången med ett barn.

Fisnik kommer från Kosovo, och kan läsa albanska medier:

– En expert har sagt att det kan komma efterskalv i flera dagar. Vi ska stanna en vecka till, men nu snackar min sambo och jag om att kanske åka hem redan på tisdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE