Tegnell: Inga hittade fall av återinfektion i covid-19 i Sverige

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-08-25

Flera personer runt om i världen rapporterats ha fått covid-19 två gånger.

Men hittills har inga sådana sjukdomsfall upptäckts i Sverige.

– Vi letar, men vi har inte hittat något, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under måndagen kom uppgifterna om att forskare för första gången kunnat bekräfta att en 33-årig Hongkongbo fått covid-19 två gånger.

Kort därefter rapporterade argentinska tidningen La Nacion om ytterligare ett fall där man bekräftat att en person fått viruset två gånger, med fyra månaders mellanrum.

Nu har även Holland och Belgien haft patienter med liknande sjukdomshistorier.

Läkaren Alejandra Müller, 34, insjuknade i staden Helvecia i Santa Fe-provinsen i mars med milda symtom. Hon gjorde ett test och fick positivt svar. Några månader senare insjuknade hon igen och blev då betydligt sämre, med bland annat lunginflammation som symtom.

Innebär detta att covid-19 inte ger immunitet?

Nej, menar svenska forskare och experter. Tvärtom – det är något man förväntar sig vid virusinfektioner.

– Det vore snarast konstigt om det inte förekom vid så många miljoner fall. Men det ändrar inte vår uppfattning om immunitet. Det här fallet är en outliner, säger Anders Tegnell och får medhåll av Karin Tegmark Wisell från samma myndighet.

– I nuläget påverkar det inte våra bedömningar. Det är förväntat och det finns med i vårt underlag, att man kan få en till infektion men att man då sannolikt får en mildare infektion och att man kan få en kortare period av smittsamhet.

Karin Tegmark Wisell.

Teorin är att de flesta blir immuna, men att vissa individer bryter mönstret. De som eventuellt får en andra smitta också bygger upp ett starkare immunförsvar. 

Hur kan man veta att det inte har förekommit fall – testar ni det?

– Ja - det gör vi ju, så till vida att vi har kontroll på alla sjukdomsfall som anmälts i våra system. Och där har vi aldrig hittat någon person som har haft sjukdomen två gånger, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell.

– Vi får också då och då personer som själva anmäler att de haft sjukdomen två gånger. Och dessa följer vi upp och kollar om de verkligen är testade och provtagna. Hittills har vi inte haft något sådant. Så vi letar, men vi har inte hittat något i Sverige.

En kortare immunitet har väckt frågan om möjligheten att ta fram ett effektivt vaccin. Men forskaren Charlotte Thålin vid Danderyds sjukhus är inte oroad.

– Man måste titta närmare på det enskilda fallet, men enstaka fall bekymrar mig inte så mycket. Men det finns tillfällen när ett vaccin kan verka bättre än en infektion. Det finns en chans att man ska bli mer immun efter en vaccinering än om man får infektionen på riktigt, säger hon.