25 till sjukhus efter bunkerfest

Uppdaterad 2020-08-31 | Publicerad 2020-08-30

Sju medvetslösa personer fick föras till sjukhus efter att de blivit kolmonoxidförgiftade under en rejvfest i en bunker i Oslo.

Totalt har 25 personer uppsökt vård efter bunkerfesten.

– Kolmonoxidförgiftning bör tas på allvar, säger polisens insatsledare Arve Røtterud, till VG.

Stora styrkor från polisen och räddningstjänsten skickades tidigt under söndagsmorgonen till en bunker i Oslo. Polisen blev ditkallad efter att en person mådde dåligt. När man kom till platsen märkte man att många fler mådde dåligt.

I bunkern hade ett stort antal människor varit på en rejvfest och enligt VG ska personerna ha blivit kolmonoxidförgiftade efter att de använt dieseldrivna ellaggregat för att få ljus och musik under festen. Enligt polisen ska det bara ha varit omkring 16 procent syre i bunkern.

– De har haft med sig bärbara aggregat och använt dessa för att få ström till musiken. Dessa har utvecklat kolmonoxid och avlägsnat syret och orsakat en dålig andningsmiljö, säger Ronny Andersen, insatsledare på räddningstjänsten till VG.

Sju personer ska ha hittats medvetslösa i samband med festen. De fick föras till sjukhus, enligt tidningen.

25 till sjukhus

Totalt har 25 människor fått uppsöka sjukvård i samband med festen där upp till 200 människor ska ha deltagit. Fem personer var under söndagsmorgonen i ett kritiskt tillstånd. Två poliser har även fått vårdas efter att ha blivit misstänkt kolmonoxidförgiftade när de arbetade på platsen.

Strax efter 9.30 på söndagen meddelade presstjänsten vid Oslos universitetssjukhus att ingen av de skadade har livshotande skador.

– Kolmonoxidförgiftning bör tas på allvar och flera och flera var påverkade av droger när de lämnade festen, säger polisens insatsledare Arve Røtterud, till VG.

Flera personer ska själv ha tagit sig från festen, något som är oroande.

– De kan få symtom när de går och lägger sig. Om någon har varit på festen och känner något obehag rekommenderar jag dem att kontakta akutmottagningen eller Ullevålsjukhuset, säger Hans Kristian Jørgensen, vårdpersonalens insatsledare, till VG.

Kunde gått mycket värre

Arve Røtterud menar att det här kunde ha gått mycket värre då många som varit på festen har uppgett till polisen att de har använt narkotika tillsammans med alkohol. Räddningstjänsten delar den bilden, enligt VG.

Ingången till bunkern är en gånger en meter stor men själva bunker är omkring 70 meter djup. Enligt räddningstjänsten ska evakueringen av bunkern gått bra.

Polisen meddelar nu att de ska stänga bunkern då det kan vara farligt att vistas i den.

Följ ämnen i artikeln