Belarusiska regimstyrkor skingrar demonstranter igen

Publicerad 2020-08-19

Aleksandr Lukasjenkos svartklädda Omon-styrkor sattes på onsdagsmorgonen in mot demonstranter i Belarus.

Regimen använder nu återigen gamla beprövade metoder som att filma oppositionen.

Detta efter att ryska säkerhetstjänsten FSB under tisdagskvällen landat i Minsk.

Dagarna direkt efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti gick Omon-soldater — det vill säga inrikesministeriets specialstyrkor — brutalt fram när de grep och misshandlade tusentals belarusier, som protesterade mot det riggade valresultatet.

Repressionen ledde till att ännu fler belarusier fick nog, inte bara unga utan även fabriksarbetare som traditionellt stött Lukasjenko. Allt fler deltog i protesterna.

I några dagar har Omon-styrkorna därför hållit sig i bakgrunden, trots att en generalstrejk utlyst av oppositionen inleddes i måndags. Då började fabriksarbetare vid landets traktorfabriker och anställda inom public service att strejka.

Men under onsdagsmorgonen började Omon-styrkorna återigen stoppa vissa demonstrationer, och gripa enstaka belarusier som tillhör oppositionen.

Demonstranter som samlades utanför traktorfabriken MTZ i Minsk på onsdagsmorgonen drog sig undan när Omon-soldater hotfullt närmade sig, visar filmbilder i Nexta Lives Telegramkanal. Vid en annan demonstration utanför Minsks konserthus samlades omkring 150 personer, som också skingrades när Omon-soldater kom till platsen och filmade de närvarande.

Diktatorn Aleksandr Lukasjenko får nu av allt att döma dessutom understöd från Ryssland, i form av personal från den ryska säkerhetstjänsten.

Diktatorn Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Belarusiska och ryska mediekanaler rapporterar att ett flygplan som tillhör KGB:s arvtagare – den ryska säkerhetstjänsten FSB – landade i Minsk på tisdagskvällen. Senare på kvällen flög det tillbaka till Moskva, uppger tv-kanalen Dozjd.

Den ökande ryska närvaron märks också inom det statliga radio- och tv-företaget Belteleradiokompanija. En av företagets regissörer, Alena Martinovskaja, berättade på onsdagen att hon inte längre släpps in på jobbet, förmodligen eftersom hon nyligen skrev under ett upprop mot företagsledningen. Martinovskaja uppgav också att ”ryska specialister” har börjat arbeta på Belteleradiokompanija, enligt Telegramkanalen Tut.by.

Även vid Belteleradiokompanijas kontor skingrades demonstranter av Omon-soldater på onsdagsmorgonen, enligt Nexta Live.

Samtidigt ökar statspropagandan. Klistermärken har börjat delas ut där Lukasjenko framställs som landets räddare. På ett av klistermärkena står det att landets gamla rödvita flagga som demonstranterna använder skapades av nazisterna, under andra världskriget. Det stämmer inte. Den rödvita flaggan användes av nazisterna, men skapades i början av 1900-talet.

På onsdagseftermiddagen gav Lukasjenko order om att stoppa ytterligare demonstrationer, och han påstod att oppositionen finansieras av västeuropeiska länder.

– Vi ska inte ha fler upplopp i Minsk. Folk är trötta på detta, de vill ha lugn och ro, sade Lukasjenko vid ett möte med landets säkerhetskommitté enligt nyhetsbyrån Interfax.

Fotnot: Omon är en förkortning för Otrjad mobilnij osobovo naznatjenija, vilket betyder ”mobila enheten för särskilda insatser”.