Flygresenärer på Sturup informeras om corona

Publicerad 2020-03-03

Swedavia Airport informerar resenärer om hur de ska kontakta sjukvården.

Inga flyg har behövt ställas in men på Malmö Airport följer man utvecklingen av coronaviruset.

Resenärer får information om sjukvård och fler åtgärder kan bli aktuella.

– Om det är så att ansvariga myndigheter beslutar om att införa åtgärder kommer vi göra det, säger Ellen Laurin vid Swedavia Airports pressjour.

Utbrottet av coronaviruset har lett till att flygresandet minskat. På tisdagen meddelade SAS att de ställer in flera avgångar för att minimera den ekonomiska smällen.

Utrikesdepartementet har i sin tur avrått från alla resor till Iran och delar av Kina.

Malmö Airport har inga flyg som går till eller från någon av de destinationer där Folkhälsomyndigheten varnat för smittspridning, men flygplatsen uppdateras kontinuerligt om eventuella åtgärder behöver vidtas.

– Det vi gör är att vi följer utvecklingen mycket noggrant för flygplatsen där men även för Swedavias övriga flygplatser. Vi har en löpande, daglig kontakt timme för timme med de myndigheter - i det här fallet Folkhälsomyndigheten och Region Skåne - som gäller för Malmö, säger Ellen Laurin vid Swedavia Airports pressjour.

”Tillgängliggjort information”

Myndighetsbeslut kommer att följas av Malmö Airport.

– Om det är så att ansvariga myndigheter beslutar om att införa åtgärder kommer vi göra det. Vi har en löpande kontakt och ett informationsutbyte som vi lägger mycket fokus på, säger Ellen Laurin.

Coronavirusets utbrott har redan medfört en del åtgärder på flygplatsen.

– Vi har tillgängliggjort information i våra lokaler riktade mot resenärer som rest i drabbade regioner. Så att de vet hur de ska kontakta sjukvården när de kommer till Sverige och börjar få symptom.

Inga inställda flyg

Likt vid andra sjukvårdssituationer på Malmö Airport kontaktas sjukvården om det skulle vara så att en resenär misstänks bära på viruset.

– Om det är ett misstänkt sjukdomsfall eller någon som upplever att den är sjuk och behöver hjälp kontaktar vi smittskyddsläkaren i Skåne för insatser och bedömning i de frågorna. De styr i detalj vad vi ska göra på flygplatsen.

Malmö Airport har inte påverkats av några inställda flyg till följd av virusutbrottet, men resenärer rekommenderas att kontakta sitt flygbolag för oro om flyget kommer avgå eller inte.