Försvarschef överklagar koppleridom

TT

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2019-07-23

52-åringen, som tidigare varit hög chef inom svensk säkerhetstjänst, nekar till brott och överklagar tingsrättens dom till hovrätten. Arkivbild.

En 52-årig chef inom Försvarsmakten som i Nacka tingsrätt dömdes till tio månaders fängelse för koppleri överklagar till hovrätten.

Enligt domen i tingsrätten ska mannen ha fått en kvinna i hans närhet att prostituera sig. Tingsrätten ansåg att mannen hade skött kontakten med kunderna, hjälpt till med text och foton till annonserna och kontrollerat prissättningen på kvinnans tjänster.

Enligt åklagaren tjänade paret åtminstone 250 000 kronor på verksamheten. Tingsrätten skrev i domen att omsättningen "förmodligen varit ännu högre".

52-åringen – som enligt Försvarsmakten med stor sannolikhet också förlorar sitt jobb – yrkar på att åtalet i första hand ogillas, och i andra hand på strafflindring. Enligt mannens advokat Johan Eriksson är åtalet inte styrkt, och mannen har inte fått någon ekonomisk vinning av att kvinnan sålt sexuella tjänster.

Åklagaren yrkade i tingsrätten på att gärningarna skulle bedömas som grova, men tingsrätten dömde honom för koppleri av normalgraden. Åklagaren har nu en vecka på sig att anslutningsöverklaga.

Följ ämnen i artikeln