Giesecke felfakturerade Folkhälsomyndigheten: ”Min roll är ju lite oklar”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Giesecke var med i tv som privatperson – men fakturerade Folkhälsomyndigheten.

Nu pudlar den före detta statsepidemiologen.

– Det är jag som har misskött det här lite, säger han.

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har fakturerat Folkhälsomyndigheten (FHM) för sina framträdanden i SVT Aktuellt och TV4 Nyheterna – trots att det inte ingått i hans konsultkontrakt med myndigheten. Det avslöjade journalisten Emanuel Karlsten på sin blogg på onsdagen. Giesecke hade medverkat i SVT:s Aktuellt den 8 april och i TV4-nyheterna den 14 april, men inte som företrädare för myndigheten. Därför kommer inte Gieseckes faktura attesteras eller betalas, säger FHM:s presschef Christer Janson till bloggen.

Foto: MAGNUS SANDBERG

”Oklart vad jag har för roll”

Enligt kontraktet består uppdraget av att stötta enheten för analys i kampen mot covid-19, snarare än att företräda myndigheten i media. Den före detta statsepidemiologen menar har att han missförstått sin roll.

– Det har varit lite oklart vad jag har för roll här, men det som är tydliggjort nu är att när jag inte uttalar mig direkt för Folkhälsomyndigheten så jobbar jag inte åt Folkhälsomyndigheten och då ska jag inte fakturera saker så som jag gjort. Jag har undvikit det i många fall men det är några fall där jag har gjort det. Det ska jag ändra på nu, säger han.

– Man lär sig hela livet fastän man är så jättegammal som jag

Vad var det som var otydligt?

– Jag tittade ordentligt på mitt anställningskontrakt och där är det rätt tydligt vilka uppgifter jag skulle ha men här har jag gjort saker som egentligen inte faller under det här kontraktet och därför kan jag förstås inte ta konsultbetalt för det. Så jag skriver om min faktura för april och skriver om de delar som jag inte ska ha betalt för. Det är ganska enkelt.

Det är bara april det här gäller alltså?

– Ja, jag började det här den 22 mars men i mars var det inte någonting. Sedan var det några medieframträdanden under april där det varit lite oklart. Min roll är ju lite oklar, det har jag ju själv känt. Men sedan har det ju fungerat rätt bra och Anders Tegnell och Johan Carlsson verkar ganska nöjda med att ha mig här, så jag har inte funderat så mycket på det. Men nu gäller det att göra ett rent bord.

Är du ångerfull?

– Nej, inte ångerfull. Det här hade kunnat göras bättre från början men det är inte bara mitt fel. Men det är jag som har misskött det här lite och inte varit helt medveten om var gränserna ligger. Men det kan jag rätta till efteråt så jag är inte så ångerfull.

Foto: SVT
Giesecke intervjuas i Morgonstudion den 18 maj.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE