Smittskyddsexperten om demonstrationerna: ”Hål i huvudet”

Professor Björn Olsen: Som att säga ”fuck you” till alla som kämpar

Uppdaterad 2020-06-04 | Publicerad 2020-06-03

Tusentals tågar genom Stockholm för att visa att de stöttar Black lives matter-rörelsen – mitt under en pågående pandemi.

Smittskyddsexperten Björn Olsen är mycket kritisk över beslutet att tillåta en demonstration i dessa tider.

– Det är som att säga ”fuck you” till alla som kämpar med att få bukt med smittspridningen.

Förra veckan dödades George Floyd av fyra poliser i Minneapolis i USA. Fallet har väckt raseri över hela världen och nu visar även Stockholmarna sitt avsky mot polisbrutaliteten.

Samtidigt pågår en pandemi. I Sverige har över 4 000 människor dött till följd av coronaviruset och smittspridningen pågår fortfarande.

Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar och professor är mycket kritiskt mot att arrangörerna har tillåtit demonstrationen.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter igång.

Samtidigt vill han poängtera att han är för demokrati och yttrandefrihet.

– Det är viktigt att demonstrera men befinner oss i en unik situation, vi pratar om ett biologiskt undantag, vi är mitt i en pandemi och detta kommer att få konsekvenser.

Håller igång smittspridningen

Björn Olsen har sett bilderna på demonstranterna och hur tätt de står och vrålar. Han tror att någon, eller några, av dem säkerligen kan ha corona, utan att veta om det.

– Det är många unga och de kommer säkerligen inte drabbas så hårt, men sedan när de skingras och ska åka hem tar de med sig en eventuell smitta. Det strider mot all förnuft, hur viktig än den här demonstrationen kan tyckas vara.

Vad den här demonstrationen kommer att ha för betydelse för smittspridningen kommer vi först veta om några veckor, säger han. Men att det håller igång smittcirkeln det, menar han, står klart.

Vad tror du att Anders Tegnell skulle säga om det här?

– Jag hoppas att Anders Tegnell inte visste om att det här skulle inträffa. Då skulle han, under pressträffen, behövt vara noga med att påtala att det är 50 personer som gäller och inte fler. Om han vetat om det och inte sagt något, har han begått ett grovt tjänstefel.

Varför tror du att det blev så här?

– Detta är effekten av en väldigt slapphänt strategi. Hade vi haft en strategi där man bestämt sagt att ”det här får ni inte göra”, hade detta inte hänt. Men vi vågar ju aldrig säga ifrån i det här landet. Det blir mellanmjölk, något har fallerat.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.
Demonstrationen på Sergels torg under onsdagseftermiddagen.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS