Flera fall av papegojsjuka – män mest drabbade

TT

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-20

Fågelbord är en potentiell smittkälla för papegojsjukan. På bilden syns dock inga papegojor, men väl två stycken domherrar.

Sedan slutet av förra året har flera personer i Sverige drabbats av papegojsjuka. Många av de drabbade har haft kontakt med fågelbajs, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Sjukdomen, som även heter psittakos, orsakas av en bakterie och ger influensaliknande symtom. I vissa fall kan även lunginflammation och mer allvarliga tillstånd, som hjärninflammation, förekomma.

Sedan september förra året har ett 40-tal sjukdomsfall rapporterats, främst från regionerna Västra Götaland, Stockholm och Jämtland. Tre fjärdedelar av fallen är män, oftast över 50 år, skriver myndigheten.

Fåglar är en reservoar för smittan och flera av de sjuka har kommit i kontakt med fågelträck, till exempel genom hantering av fågelbord eller andra utomhusaktiviteter.

Folkhälsomyndigheten manar därför till försiktighet vid kontakt med fåglar. Nära kontakt med fågelträck, fågelbon och sjuka fåglar bör undvikas. Om ett fågelbord ska rengöras, bör detta ske utomhus. Före rengöringen bör bordet blötas ned med exempelvis såpavatten för att undvika torkad avföring som kan damma. Högtryckstvätt vid rengöringen bör undvikas.