Ödla får inte ödsla Örebropolisens ören

Av: Hannes Bergdahl

Publicerad:
Uppdaterad:

En herrelös ödla fastnade i limbo mellan polisen och länsstyrelsen. Ingen av myndigheterna ville stå för det upphittade kräldjurets uppehälle.

– Polisen borde ta sitt ansvar och sköta det här, säger leopardgeckons nuvarande hyresvärd, tillika zoobutikägaren, Stefan Axelsson.

I vanliga fall hittas den i Indien och Pakistan men kvällen den 5 juli dök en leopardgecko upp på en cykelväg i Örebro. Via en Facebook-grupp inackorderades ödlan i djurbutiken Bra Zoos lokaler, som Nerikes Allehanda var först med att skriva om.

– Vi erbjöd oss att ta hand om den eftersom vi har utrustning och mat för att den ska överleva, säger Stefan Axelsson som är ägare av Bra Zoo.

Den lilla svartprickiga vännen som tappert kämpat i den svala svenska sommaren fick namnet Khutulun, passande döpt efter en mongolisk krigarprinsessa. När hon kom in till Bra Zoo var hon både mager och nedkyld.

Det är inte första gången som Bra Zoo får ta hand om bortsprungna djur, och inte heller första gången som de är oeniga med polisen om vem som ska stå för omkostnaderna.

– Det har varit bland annat fåglar och kaniner. Det har varit bekymmer kring notan nästan varje gång, säger butikschef Lotta Ek.

Foto: Bra Zoo
Foto: Bra Zoo

”Räknas oftast som hittegods”

polisens hemsida står det att ett bortsprunget djur oftast räknas som hittegods, och därmed något som polisen har ansvar över. Men det står också att en upphittare ska kontakta länsstyrelsen om denne tror att djuret är övergivet, då de i så fall står som huvudman.

– I det här fallet vet vi inte om det är ett djur som har rymt eller om det är någon som bara slängt ut den. Här tar polisen bara för givet att det är ett övergivet djur, säger Lotta Ek.

Kostnaderna för Khutuluns mat, husrum och veterinärundersökning uppskattar Lotta Ek hittills vara ungefär 800 kronor. En kostnad som länsstyrelsen till slut har gått med på att betala.

– Jag tror att det är av ren djurvänlighet, för det är inte deras ansvar egentligen, det är polisens, säger Stefan Axelsson.

Lars Hedelin presstalesperson på polisen håller inte med om att fallet Khutulun är deras ansvar.

– Om ett djur lider eller inte kan ta hand om sig själv ska det betraktas som övergivet. Det är så det står i lagtexten, och då är det länsstyrelsens ansvar. Det är inte samma sak som en bortsprungen hund där kopplet fortfarande sitter kvar, i vilket fall det räknas som hittegods. Här har vi och länsstyrelsen tydligen gjort olika tolkningar, säger Lars Hedelin.

Foto: Bra Zoo

Länsstyrelsen: ”Behöver ha en vidare diskussion”

Till Nerikes Allehanda säger avdelningschef Anita Norén att hon inte vill samtala med polisen via media men säger att myndigheterna haft olika uppfattningar om vem som bär ansvaret för ödlan.

– Nu löste vi det här och tog oss an ärendet. Men vi behöver ha en vidare diskussion mellan våra myndigheter om gränsdragningarna, säger hon till NA.

Om inte gränsdragningarna blir tydligare är Stefan Axelsson orolig att djur kan komma till skada.

– Polisen borde ta sitt ansvar och sköta det här. Om det blir för besvärligt kommer människor annars inte ta hand om djur de hittar, utan då låter de dem vara kvar ute och lida. Det är ju fruktansvärt!

Foto: Bra Zoo
Bra Zoos ägare Stefan Axelsson.

Ödlans öde oklart

Vad som händer nu med Khutulun är oklart, men är du ute efter en leopardgecko kan hon bli din inom en snar framtid.

– Länsstyrelsen kommer skriva över ödlan till vår ägo. Då står vi för omskötsel och kostnader. Så småningom kommer Khutulun att bli till salu, men inte än. Den här kamraten måste äta upp sig och få börja må bra innan vi kan sälja henne, säger Stefan Axelsson.

Foto: Bra Zoo
Foto: Bra Zoo
Här inackorderas geckoödlan Khutulun.
Publicerad:

LÄS VIDARE