Grovt brott bakom lägenhetsbrand utreds

Linnéa Wannefors/TT

Publicerad 2020-06-28

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet gällande den brand som bröt ut i ett flerfamiljshus i Skäggetorp i Linköping under lördagen.

Den kraftiga branden utbröt under eftermiddagen och först vid 23-tiden var den under kontroll. Ett 60-tal lägenheter fick utrymmas och hyresgästerna fick tillbringa natten på evakueringsboende.

– Vid en sådan här allvarlig brand finns det starka skäl för att brandorsaken ska utredas. Vår förundersökningsledare har valt att rubricera det som grov allmänfarlig vårdslöshet och det finns väl vissa indikationer på att någon har slarvat med någon eld eller glöd eller liknande, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.

Enligt honom är det för tidigt att säga var branden startade eller vad brandorsaken var. Det finns i nuläget inte heller någon misstänkt.

Inga tecken på anlagd brand

Polisen har inte kunnat inleda den tekniska undersökningen på grund av eftersläckningsarbetet och värmen i fastigheterna.

– Det finns, som det ser ut nu, inga tecken på att någon har anlagt den avsiktigt, men sen när vi kommer ut och utreder kan ju brottsrubriceringen naturligtvis ändras. Och om någon har gjort några iakttagelser vill vi ju förstås veta det, säger Thomas Agnevik.

"I nuläget har vi ingen prognos"

Bostadsbolaget öppnade under lördagskvällen en uppsamlingsplats för hyresgästerna, vilket man också fortsatt med under söndagen.

– Det är många som har kommit förbi och både försäkringsbolag och socialtjänst finns på plats. I nuläget har vi ingen prognos på när man kan återvända hem, men vi samarbetar med polisen, säger Heidi Berger, marknadsansvarig vid det kommunala bostadsbolaget, Stångåstaden.

En person fördes till sjukhus med lindriga rökskador under lördagskvällen, i övrigt har ingen annan skadats i branden.

Straffet för grov allmänfarlig vårdslöshet kan det leda till fängelse i högst två år.

Följ ämnen i artikeln