Färre brott anmälda – kan vara pandemieffekt

Erika Nekham/TT

Publicerad 2020-04-16

Färre brott anmäldes i mars i år, jämfört med året innan. Arkivbild.

Antalet anmälda brott minskade med 4 procent i mars jämfört med samma månad förra året. Det skulle kunna vara en effekt av coronaviruset och de restriktioner som smittspridningen inneburit, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Hur pandemin påverkar brott i nära relation är ännu oklart.

Enligt preliminär statistik för mars så minskade antalet anmälda brott med 4 procent jämfört med samma månad året 2019. Då var antalet anmälda brott 126 016, i mars månad i år hade antalet sjunkit till 120 648 anmälningar, skriver Brå i ett pressmeddelande.

Detta kan handla om en effekt av pandemisituationen, enligt myndigheten. Liknande minskningar mellan olika marsmånader har inträffat även tidigare, men det speciella nu är att minskningen under 2020 är koncentrerad till just mars. Både i januari och februari ökade i stället anmälningarna, jämfört med samma månader förra året.

Inte bekräftat

I Stockholm är minskningen av antalet anmälda brott större än för hela landet – anmälningarna backar 7 procent i mars jämfört med mars 2019.

Brå är dock noga med att poängtera att det här är tecken på att pandemisituationen påverkat brottsanmälningarna, det är ännu inget som kan bekräftas.

"Det måste dock betonas att det inte handlar om en stor minskning (4 procent) och att detta är en mycket tidig uppföljning, där pandemisituationen inte kan antas ha kunnat påverka statistiken under alla veckor i mars", skriver Brå.

Misshandelsfall ökar

Det har funnits en oro för att smittspridningen ska öka antalet brott i nära relationer, till följd av den ökade isoleringen och oron. Enligt Brås siffror syns en "påfallande hög" nivå av anmälda brott i kategorin misshandel mot kvinnor över 18 år, där de inblandade har eller har haft en parrelation. Det är dock också tydligt att ökningen pågick redan i februari, och det har i stället skett minskningar av kvinnomisshandel i nära relationer genom familj eller släktskap.

"Dessutom är det relativt vanligt med kraftiga och tillfälliga förskjutningar i dessa delar av statistiken, och därför svårt att dra slutsatser särskilt i det korta perspektivet", skriver Brå.