Flera krogar stängs efter coronakontroll

Erik Nilsson/TT

Uppdaterad 2020-05-04 | Publicerad 2020-05-01

En krog i centrala Göteborg tvingas stänga. Arkivbild.

Storstadskrogar fortsätter att straffas för bristande arbete med att förhindra smittspridning.

En Göteborgskrog och två Stockholmskrogar stängs efter kontroller under valborgsmässoafton.

Beslutet om stängning av krogen Linnéterrassen på Linnégatan i Göteborg kom på fredagseftermiddagen.

– Det var alldeles för stor trängsel och det har förekommit barhäng, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

Beslutet är fattat av regionens smittskyddsenhet efter kommunens kontroller. Efter valborg anmäldes totalt tre Göteborgskrogar, men nu stängs alltså endast en.

– Det är ett pågående arbete och vi för en fortsatt dialog med Smittskydd Västra Götaland, säger Angelica Winter om de två andra krogarna.

Krogar stängs i huvudstaden

Två krogar i centrala Stockholm stängs också efter beslut av regionens smittskyddsenhet. Det gäller Babylon på Götgatan och Ho's Kina på Hornsgatan, båda på Södermalm.

– I båda fallen handlar det om trängsel och i ett fall handlar det också om stående servering, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

Förra helgen stängdes totalt sex krogar i Stockholm och Södertälje, efter beslut från smittskyddsenheten. Samtliga har nu öppnats igen.

Under helgen fortsätter kontrollerna i huvudstaden, och då inte enbart i centrala stadsdelar som tidigare.

– Vi kommer att vara i ytterstadsområdena under helgen, säger Kristine Fornander, tillförordnad avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Inte samma i Malmö

Även i centrala Malmö gjordes flera kontroller.

– En hade en avvikelse men inte så allvarlig att vi har skickat vidare till smittskyddsenheten, säger Arvid Nordlander, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.

TT: Varför inte?

– Vi ger verksamheten möjlighet att själv åtgärda bristerna. Om de inte fixar det inom några dagar skickar vi det vidare till smittskyddsenheten.

Följ ämnen i artikeln