Trump om mordet på Jamal Khashoggi: Ska inte straffa Saudi

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jamal Khashoggi, 59, mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Prins Mohammad bin Salman pekas ut som huvudansvarig av CIA.

Nu meddelar president Donald Trump att USA inte kommer straffa Saudi för det överlagda journalistmordet.

I förra veckan kom underrättelsetjänsten CIA:s slutsats om mordet på den saudiske journallisten Jamal Khashoggi. Där slår de fast att Saudiarbiens prins Mohammad bin Salman, MbS, låg bakom dödspatrullen som utförde den utomrättsliga avrättningen på konsulatet i Istanbul.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Journalisten Jamal Khashoggi anländer till Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Nu meddelar president Donald Trump att agerandet inte kommer leda till några repressalier mot Saudi från USA.

– Oavsett, vår relation är till kungariket Saudiarabien. De har varit en viktig allierad i vår viktiga kamp mot Iran, säger Donald Trump i ett uttalande, enligt Washington Post.

– USA kommer fortsatt vara en trogen partner till Saudiarabien.

Donald Trump uppger också att han i stället för sin egen underrättelsetjänst väljer prins MbS version av händelserna på konsulatet.

– Kung Salman och kronprins Mohammad bin Salman förnekar bestämt kännedom om planeringen och utförandet av mordet på herr Khashoggi. Vår underrättelsetjänst fortsätter att utvärdera all information men det kan mycket väl vara så att kronprinsen hade kännedom om den här tragiska händelse, kanske gjorde han det. Och kanske gjorde han inte det, säger Trump i uttalandet.

Jamal Khashoggi mördades i samma ögonblick som dörren till konsulatet stängdes bakom honom, enligt turkiska underrättelsekällor.

De har dokumenterat hela mordet och har en ljudinspelning som bevisar förloppet. En inspelning de också delat med andra länders underrättelseorgan.

Publicerad:

LÄS VIDARE