Bakis - så slipper du vara skakis och bakis

Uppdaterad 2017-11-16 | Publicerad 2014-06-21

Satsa på bubbelvatten – och ägg

Blev det lite för mycket i går?

Ta det lugnt, orkar du bara läsa den här artikeln så ­slipper du vara bakis hela dagen.

– Efter att du har vaknat ska du äta någonting med mycket kolhydrater. Ta ett glas juice och en honungsmacka, säger drogexperten Kai Knudsen.

Vaknat upp med både ­huvudvärk och illamående?

– Det som händer är att kroppen bryter ner alko­holen och då bildas nedbrytningsprodukter - och det är dem som gör att man mår illa, ­säger Kai Knudsen, ­överläkare och drogexpert på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Stanna i sängen

Om du är bakfull i dag gör du bäst i att vila. Alkohol gör att du sover dåligt. Se också till att fylla på med vätska, mat och frukt.

– Drick bubbelvatten för att det innehåller salter. Ät rikligt med kolhydrater. Det hjälper mot illamåendet, ­säger Kai Knusen.

Ett annat mirakelmedel mot baksmälla är ägg.

– Just ägg har en förmåga att binda de giftiga ämnen som du får i dig när du ­dricker. Så det hjälper.

Glöm inte fyllekäket

Om du planerar att gå ut i dag finns det flera bra tips som du kan ta till under kvällen.

– Undvik sprit och rött vin. De är absolut sämst. Ingenting är så klart bra att dricka, men öl och vitt vin är att föredra om du vill ­slippa bak­smällan.

Vid midnatt är det dags att ­ersätta alkoholen med ­vatten. Av­runda alltid din utekväll med två flaskor bubbelvatten för att återställa ­vätske- och saltbalansen i kroppen.

På vägen hem kan du stoppa i dig lite fet mat för att få energi. Och när du väl har kommit hem - gå inte och lägg dig på en gång.

– Stanna uppe och drick mer vatten. Går du och ­lägger dig berusad kommer du att må ännu sämre dagen efter, säger Kai ­Knudsen.

EXPERTENS BÄSTA TIPS

1 Sluta att dricka alkohol vid midnatt.

2 Avsluta kvällen med två flaskor bubbelvatten. Det innehåller salter som är bra för dig.

3 Undvik sprit och rött vin – de är absolut sämst att dricka. Håll dig i stället till öl eller vitt vin, då mår du inte lika dåligt dagen efter.

4 Undvik att feströka och snusa i allt för stora mängder. Nikotinet gör att du mår dåligt dagen efter.

5 Efter utekvällen, ät fet mat. Det ger dig energi och kan få dig att må bättre.

6 När du kommer hem – gå inte och lägg dig berusad. Drick mer vatten och vänta tills du har nyktrat till. Går du och lägger dig berusad kommer du vakna och må ännu sämre.

7 När du vaknar på morgonen – ät ­någonting med mycket kolhydrater. Ta ett glas ­juice och en honungsmacka.

8 Fortsätt dagen med att äta mycket frukt. Ät också ägg, som har en förmåga att suga åt sig de giftiga ämnena som du fått i dig.

9 Ta absolut ingen återställare. Det fördröjer bara kroppens återställning och gör att du mår ännu sämre när du vaknar nästa dag.

10 Gör inget ansträngande. Ligg kvar i sängen. Försök att sova några timmar till. Alkohol gör att du sover dåligt och får sömnbrist.

11 Ta en huvud­värkstablett och en vätske-ersättnings­tablett.

12 Träna ­inte dagen efter. Kroppen kan ändå inte ta till sig träningen.

13 Gå ut och gå på efter­middagen. Frisk luft kan få illamåendet att släppa.