Fågelinfluensa i Skåne – minst 37 000 höns avlivas

Publicerad 2016-11-24

Mellan 37 000 och 38 000 värphöns avlivas inom kort vid en gård utanför Helsingborg som drabbats av fågelinfluensa.

Det meddelar Jordbruksverket.

– Det handlar om ett mycket smittsamt virus, säger smittskyddshandläggare Karin Åhl till TT.

De tiotusentals värphönsen avlivas efter att man upptäckt fågelinflensasmitta vid gården utanför skånska Helsingborg. Men enligt Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, är provsvaren fortfarande inte klara.

– Vi inväntar dem under dagen men det vi kan fastslå redan nu är att det handlar om ett högpatogent virus, vilket betyder att det är mycket smittsamt och med farligare symptom på de sjuka djuren med högre dödlighet, säger Karin Åhl till TT.

Tar minst två dagar

Det stora antalet drabbade hönd gör att det kommer att ta minst två dagar att avliva alla. I nuläget handlar det om ett av gårdens tolv hönshus som drabbats men det finns farhågor att fler kan smittas.

– Totalt har gården tolv hus så det är en stor besättning. Vi får se hur vi gör med resten, säger Karin Åhl.

Skyddsområde runt gården

Den stora smittorisken gör att Jordbruksverket beslutat att införa ett så kallat skyddsområde med tre kilometers radie och ett övervakningsområde med tio kilometers radie från värphönsbesättningen.

– Gården är spärrad och folk måste smittrena sig. Bor man dessutom inom den här zonen och har höns så får man inte åka runt med dessa för att undvika smittspridning, säger Karin Åhl.

TT: Hur stor är oron för ytterligare smittspridning?

– Nu har vi hittat gården och vidtar åtgärder för att minimera virusproduktionen och kapsla in viruset. Vi har en bevakning och hoppas att det inte ska bli mer något mer men kan inte vara säkra.

Fler fall

Två fall av fågelinfluensa har de senaste dagarna konstaterats i Sydsverige, enligt SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Förutom värphönsen har en vild fågel, en knipa, som hittats i Vellinge kommun bekräftats bära på fågelinfluensaviruset.

Fågelinfluensa, som finns i flera varianter, är mycket smittsam mellan fåglar, såväl tama som vilda. Beroende på vilken virusstam det handlar om, kan det även i värsta fall spridas vidare till andra djur.

För några dagar sedan konstaterades fågelinfluensa på en gård i Danmark, på norra Själland, där en besättning med änder smittats.

Även flera andra länder i Europa har de senaste veckorna rapporterat utbrott av smittan, uppger SVA.

Följ ämnen i artikeln