"Det förbjudna är alltid lockande"

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2002-04-17

Men på Brännkyrka är alla överens om att droger måste motarbetas

STOCKHOLM

Det viktigaste i narkotikafrågan är att ändra attityderna kring droger.

– Jag vet inte om man verkligen ska fortsätta trycka på hur farligt det är.

Det är ju det farliga som lockar , säger Frances Marshall, elev på Brännkyrka Gymnasium.

I den rymliga aulan drar Henrik Johnson igång veckans första debatt och kanske än viktigare, första dagen av ett legendariskt Internet-val.

En av de hetare frågorna handlar om droger och vilken attityd samhället bör ha gentemot narkotika. När vuxna och kanske framförallt makthavare pratar droger kan det ibland verka som att de står för moralen och ungdomarna för förfallet.

Men av dagens debatt framgår att inställningen och uppfattningen om droger hos de olika parterna kanske inte är så olika trots allt.

Skärp kontrollen vid tullen

Markus Laureén Andersson, nyförlovad med Helena Bergström, går Samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning. Han utmärker sig i debatten med ett inlägg om droger.

- Om man ska minska narkotikamissbruket i Sverige tror jag man först och främst måste se till att det inte finns några droger att använda. Om man verkligen vill få bukt med missbruket måste man se till att strypa tillgångarna, försvåra knarkhandeln och smugglingen.

Att skärpa kontrollen vid tullar och på så sätt försvåra införseln av droger ställer samtliga partier sig bakom. De flesta ungdomar idag vet var de kan få tag på narkotika snabbt och andelen ungdomar som provat droger ökar, under 90-talet tredubblades antalet mönstrande ungdomar som nån gång provat narkotika. Att droger är farligt, det vet alla. Så hur kommer det sig då att man vill prova något som bevisligen är skadligt och många gånger har förödandekonsekvenser?

Spänning kring droger

Frances Marshall är 17 år och läser samhällsvetenskapliga programmet.

- Problemet med alla sorters droger är den spänning som skapats runt omkring dem. Det är lite häftigt att prova, en kul grej som samtidigt är farlig. Därför tror jag inte heller det fungerar att skärpa lagarna, då blir det bara mer förbjudet och det förbjudna är ju tyvärr nästan alltid det som lockar.

Milen ”Millie” är 16 år och klasskamrat med Markus.

- Det är klart att många provar för att det är spännande, men jag tror det handlar mycket om tillit också. Det är ju ingen som skulle köpa nåt av en pundare på Plattan, men om en kompis, eller nån man ser upp till skulle erbjuda en något, då är det en helt annan grej.

Men blir drogen mer eller midre farlig beroende på vem man får den av?

- Nej, det är ju samma drog men jag tror man ser det på ett helt annat sätt om man får det av nån man känner.

Att det dricks en hel del alkohol i Sverge är ingen direkt nyhet. I ett land där de flesta högtider såsom jul, nyår, midsommar, förknippas med alkohol kan det kanske vara svårt att inse de faktiska riskerna. Frances poägterar att alkohol faktiskt också är en drog och fortsätter:

-Det är ju jättemånga som dricker sig fulla på alkohol och blandar med tabletter till exempel. Nu tror jag ju på att narkotikamissbrukets lösning ligger i att förändra attityden kring droger, men om det skulle bli skärpta straff för narkotika, tycker jag det även ska innefatta alkohol.

Skräckexempel behövs

- Fast alkohol är ju inte lika farligt som droger, droger blir du beroende av och påverkas av direkt. Om du dricker dig full på alkohol tar det ju flera timmar innan du märker av något, säger Markus. Han tror att man minskar narkotikamissbruket genom att statuera skräckexempel på hur illa det kan gå vid användning av droger.

- Visa hur missbrukare verkligen har det, som ibland på Plattan där man kan se pundare som bara står och skakar, som knappt kan stå utan måste luta sig mot en vägg för dom är så påtända. Folk måste bli tvungna att ställa sig frågan ”vill jag verkligen bli sådär?”.

Information och vård

I Sverige finns en narkotikalag som förbjuder innehav, användning, köp, försäljning, byten , utlåning eller bortskänkning av knark. Det är med andra ord totalförbjudet.

I Ungt vals egna tidning kan man läsa om hur de olika partierna vill minska missbruket. Ledorden är framförallt mer information,vård och att arbeta i förebyggande syfte. Frances både håller med och ser andra alternativ.

- Det är klart att det är viktigt att kunna ha tillgång till information, men såsom undervisningen ser ut nu går den bara ut på att visa hur farligt det är och det har ju inte gjort att missbruket minskats. Jag vet inte om man verkligen ska fortsätta trycka på hur farligt det är, det har ju inte hjälp hittills och det är ju som sagt det farliga som lockar.

-Jo, men samtidigt måste man ju ta det seriöst, droger är ju farligt och skadligt, hur skulle det gå om staten inte stod för att minska missbruket?

Det är ju inte okej, säger Millie

- Nej visserligen, men jag tror man kan minska missbruket på andra sätt, till exempel genom att låta före detta narkomaner föreläsa på skolorna. Dom vet ju vad dom pratar om. Fast egentligen tror jag att alla verkar för samma mål, ett narkotikafritt samhälle, vi har bara lite olika lösningar.

Therése Plastrougi

Följ ämnen i artikeln