Alliansen splittrad om Saudiaffären

Uppdaterad 2012-03-22 | Publicerad 2012-03-07

Sten Tolgfors KU-anmäls efter avslöjandet om vapenfabrik

Avancerad krigsföring Försvarets forskningsinstitut har via ”Projekt Simoom” erbjudit att bygga upp en missilfabrik i Saudiarabien. Projektet startade redan 2007.

Avslöjandet om hemlig svensk ­vapenhjälp till ­Saudiarabien ­följdes av en kritikerstorm.

Regeringen är djupt splittrad i frågan.

– Saudiarabien är en ­brutal ­diktatur, vi borde inte ha krigs­materielsamarbete med det landet, säger FP-­ledaren Jan Björklund.

Sten Tolgfors.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har hjälpt Saudiarabien med att planera en avancerad vapenfabrik. Det avslöjade Ekot i går.

FOI har via ”Projekt Simoom” erbjudit tjänster för att bygga upp en missilfabrik i öknen. När regeringen 2007 ansåg att samarbetet blev för känsligt skapade FOI ett bulvanbolag. SSTI, Swedish security technology and innovation, registrerades vid Bolagsverket 2009.

Ville stoppa avtalet

Efter gårdagens avslöjande sköljde en våg av kritik mot projektet och det faktum att Sverige har ett militärt avtal med Saudiarabien. Avtalet slöts av S-regeringen 2005. När det förlängdes av alliansregeringen 2010 var det mot Folkpartiets och Kristdemokraternas vilja.

– Saudiarabien är en brutal diktatur. Vi argumenterade emot att avtalet skulle förlängas men Moderaterna och Centerpartiet ville fortsätta, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Språkröret Gustav Fridolin (MP) KU-anmälde i går försvarsminister Sten Tolgfors (M).

– Om de här uppgifterna stämmer är det allvarligt. Då har vi en statlig svensk myndighet som hjälper en av världens mest brutala diktaturer, säger MP-språkröret.

Socialdemokraternas avtal

Även S-ledaren Stefan Löfven var kritisk till det avtal hans eget parti slöt 2005.

– Det är alldeles uppenbart att det är betydligt tveksamt, både det ursprungliga avtalet, men framför allt det konkreta projektet som påbörjades 2007, säger han.

Försvarsminister Sten Tolgfors menar att det kunde ha uppfattats som ett väldigt starkt avståndstagande från Saudiarabien som land om avtalet sades upp 2010. Till TT säger han att det kunde ha stängt dörrar för andra ­typer av samtal, bland annat om mänskliga rättigheter.

– Jag kan inte bekräfta alla delar i den bild som lämnas i media i dag. Departementet har i dag frågat FOI om de har ett samarbete med bolaget SSTI. Svaret på den frågan är nej, säger han till TT.

Detta har hänt

Ekot avslöjade i går att det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapen­fabrik. Fabriken har ännu inte börjat byggas.

Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för ”Simoom”, visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av.

När regeringen 2007 ansåg att samarbetet blev för känsligt, skapades ett bolag som knoppades av från FOI. SSTI, Swedish security technology and innovation, registrerades vid Bolagsverket 2009.

Enligt Ekot har FOI:s experter rest till Saudiarabien för att studera markförhållandena där fabriken ska ligga.

Sedan 2005 har Sverige ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Det slöts 2005 av S-regeringen och förlängdes 2010 av alliansregeringen.

Regeringen är överens om att lagarna kring vapenexport ska skärpas. En utredning ska tillsättas inom kort.

Källa: SR Ekot

ANNONS