Jasmines moster bortkörd från Rebeckahemmet: ”Jag kände mig som ett monster”

Publicerad 2017-10-18

13-åriga Jasmine Bergström tog sitt liv trots att hon skulle få vård och hjälp.

Hennes moster Elham Norouzi besökte hemmet i dag för att söka svar på hur hennes systerdotter kunde dö.

Hon avvisades från platsen med hot om att polisen skulle föra bort henne om hon inte gick frivilligt. Bara några timmar senare välkomnades barnminister Åsa Regnér (S) till ungdomshemmet.

– Jag kände mig som ett monster när de inte ville prata med mig, säger Elham Noruzi till Aftonbladet.

Jasmine Bergströms moster, Elham Norouzi fick inte det möte med chefen för Rebeckahemmet som hon ville ha eller svar på sina frågor om sin systerdotters död.

– De började ifrågasätta mig och sa att jag inte hade rätt att vara där. De sa att min fullmakt inte gällde trots att de inte tittat på den, säger Elham Norouzi till Aftonbladet.

Hon ville träffa chefen för SiS-hemmet eller någon verksamhetsansvarig. Istället blev hon ombedd att gå, annars skulle de kalla på polis.

– De var så himla vidrigt och kränkande. Jag kände mig som ett monster när de inte ville prata med mig. Jag bestämde mig för att gå, det kändes inte bra att behöva dra dit polisen, jag blev jätterädd, säger Elham Norouzi.

”Vanligt verksamhetsbesök”

Några timmar senare besöker barnminister Åsa Regnér hemmet där Jasmine Bergström satt inlåst, större delen av tiden i isolering och sedan tog sitt liv. Inga medier fick närvara under besöket på det låsta ungdomshemmet på Ekerö utanför Stockholm. Både Åsa Regnér och hennes pressekreterare menar att besöket varit inplanerat sedan länge.

Åsa Regnér har tidigare sagt till Aftonbladet att regeringen gett ett uppdrag till Socialstyrelsen som ska se över om andra typer av vård än SiS-placering behövs för barn med den typen av problem som Jasmine Bergström hade.

Har ni diskuterat Jasmine Bergström under ditt besök på Rebeckahemmet?

– I grundlagen står det att ministrar inte får lägga sig i enskilda fall, det har jag inte heller gjort och jag kan inte kommentera fallet. Dock känner jag förstås med den här flickans familj och anhöriga. Det är en tragedi att det här inträffar – det är ett misslyckande för samhället, säger Åsa Regnér och forsätter:

– Det är viktigt för mig att få veta när man sedan gått igenom det här fallet, på vilket sätt man kan förbättra förutsättningarna att det här inte händer.

Överväger nedre åldersgräns för SiS-placeringar

Enligt Regnér kommer Socialstyrelsen att utreda hur man kan organisera dygnsvård på bästa sätt. En utredning som ska vara klar 18 februari nästa år.

– Vi har redan gett ett uppdrag sedan tidigare till Socialstyrelsen med förslag om hur man kan organisera dygnsvård för flickor och pojkar i den här situationen, som behöver mycket stöd som har med psykiatri att göra i första hand, säger hon.

Du har också talat om en nedre åldersgräns för barn som placeras på SiS-hem, är det något regeringen planerar att genomföra?

– Många gånger när man kommer till SiS har man redan gjort många olika insatser från socialtjänsten. Jag tror man behöver jobba mycket tidigare med skola, socialtjänst och så vidare. Åldersgräns kan vara en sak men också att man gör mycket mer individanpassade åtgärder.

Justitieombudsmannen, JO, utreder Rebeckahemmet och vilken vård Jasmine fick under den period hon befann sig där. Statens institutionsstyrelse har också lex Maria-anmält händelsen.

– Jag ser fram mot de här utredningarna som görs runt det här specifika fallet och jag har all anledning att bidra om det går att förbättra olika saker, säger Åsa Regnér.