Earth hour – en timmes mörker för ljusare framtid

Uppdaterad 2018-03-22 | Publicerad 2017-03-25

Att bara släcka lampan under de 60 minuter som Earth hour pågår räddar inte världen. Men om man utnyttjar timmen till att fatta några klimatsmarta beslut om det egna beteendet kan det vara ett steg på vägen mot en friskare planet.

Hundratals miljoner människor världen över väntas delta i Earth hour i dag. Earth hour startades av Världsnaturfonden WWF i Australien för tio år sedan och har sedan dess vuxit snabbt. Tusentals städer i mer än 184 länder har anslutit sig och i Sverige deltar mer än 80 procent av kommunerna på något sätt. I Sverige ska det släckas ner mellan 20.30 och 21.30.

– Men man kan följa Earth hour i världen hela dagen via sociala medier och se att vi alla är tillsammans för att hjälpa situationen. Det börjar redan på förmiddagen i Nya Zeeland, säger Stefan Henningsson som är senior rådgivare inom klimat, energi och innovation på WWF i Sverige.

Lyfta fram klimatfrågan

Den mörka timmen har ibland fått kritik för att några släckta lampor inte gör någon skillnad för klimatet.

– Det är inte energibesparingen av att släcka ljuset som är grejen. Det vi har Earth hour till är att lyfta fram att planeten och klimatet är viktigt, säger Henningsson.

Årets manifestation tar sikte på fem B - Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken. Svenska WWF uppmanar till att använda timmen till att fundera över den egna möjligheten att påverka inom just dessa områden.

– Vi uppmanar till att ta tillfället i akt för att sätta sig och prata med vänner eller familj om planeten och vårt potentiella positiva bidrag.

Skippa bilen

Henningsson säger att man exempelvis kan bestämma sig för att oftare låta bilen stå eller varför inte kapa köttkonsumtionen.

– Man kan i stället åka kommunalt eller kanske cykla. När det gäller det vi kallar Biffen kan man besluta att äta mindre rött kött. Det är ett ganska enkelt val att göra som har en stor miljöpåverkan.