HVB-hemmet tog ut stora vinster

Uppdaterad 2021-06-24 | Publicerad 2021-06-23

Det kritiserade hemmet där 5-årige John Walter bodde har tagit upp till 22 000 kronor per dygn för ett enda barn.

SVT:s granskning visar hur Platea gjort mångmiljonvinster på den nu stängda verksamheten.

– Jag förstår om man är arg och upprörd på att någon tjänar pengar på en verksamhet där något sådant här tragiskt inträffat, säger Ulrik Bonnevier, divisionschef inom Humana.

John Walter försvann från HVB-hemmet Platea i Hagfors i Värmlands län. Några timmar senare hittades han död i en närliggande älv. Han blev fem år gammal.

Hur pojken, som hade både autism och adhd, kunde försvinna från HVB-hemmet på egen hand har mött stark kritik både från allmänheten och från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Förra veckan tvingades hemmet stänga på grund av fara för liv, hälsa och säkerhet för barnen.

John Walter, 5 år, försvann från HVB-hemmet och hittades senare död i en närliggande älv.

SVT har granskat fallet och Platea och har begärt ut hundratals fakturor från ett tiotal kommuner som placerat barn där.

Fakturorna visar hur kommuner ibland fått betala upp till 22 000 kronor per dygn och barn om hemmet menar att det behövs extra mycket resurser för barnet.

– Socialtjänsterna krävde att man skulle ha två, tre kanske fyra resurser på en klient och betalade också för det. Men i verkligheten sattes inte de resurserna dit, säger Helena Johansson som tidigare arbetat på Platea till SVT.

”En extremt stor sorg”

Samtidigt har HVB-verksamheten i Hagfors levererat över 60 miljoner kronor i vinster till ägarkoncernen Humana.

Ulrik Bonnevier som är divisionschef inom Humana som äger Platea säger att de är i sorg.

– Vi känner en extremt stor sorg och våra tankar går till pojken och hans anhöriga.

Det aktuella HVB-hemmet är ju nu stängt, vad har hänt med de boende där?

– Sedan i fredags så har vi jobbat med att hjälpa de placerande kommunerna att hitta andra placeringar av de barn som varit inskrivna i vår verksamhet. I enlighet med Ivo:s beslut så kommer alla boende vara omplacerade senast imorgon, säger Ulrik Bonnevier.

Kommer ni att öppna igen?

– Just nu så är det fullt fokus för oss på att hjälpa barnen till nya placeringar. Den andra delen är att vi genomför en lex Sarah-utredning för att förstå vad som hänt i samband med denna tragiska olycka. Vi behöver invänta Ivo:s granskning och polisutredningen innan vi tar sådana beslut.

Har ni fått närmare klarhet i hur pojken kunde försvinna iväg på egen hand?

– Nej det har vi inte ännu utan vi måste invänta de utredningar som just nu görs.

John Walters pappa säger ju att han haft åsikter om säkerheten och framfört dem, är det något som nått även er?

– Det är ingen information som jag har. Det är ju bland annat det som vår utredning får visa.

”Känner till kritiken”

Platea har ju tidigare fått kritik för upprepade och allvarliga missförhållanden, har hemmet varit tillräckligt säkert och bra enligt dig?

– Jag känner till den tidigare kritiken och det har påbörjats arbete för att förbättra bristerna, en del av dem är redan åtgärdade, säger Ulrik Bonnevier.

SVT har granskat era fakturor som visar hur vissa barn kan kosta upp till 22 000 kronor per dygn. Är det rimligt och har de resurser som pengarna skulle användas till alltid använts?

– 22 000 kronor per dygn är väldigt högt och ett mycket högre dygnspris än den här verksamheten tagit ut i genomsnitt. Det kan bero på en kombination av hög personaltäthet och att man tagit emot barn med väldigt stora behov. Det kan också bero på att inga andra barn tagits emot under den aktuella placeringen vilket inneburit att barnet haft en hel personalgrupp för sig själv.

Enligt samma granskning har Platea levererat över 60 miljoner kronor i vinster till ägarkoncernen. Är det normala siffror och finns det något moraliskt dilemma i att tjäna så mycket pengar på denna form av verksamhet?

– Det är inte normala siffror. Vi har haft ett extremt högt överskott. I snitt ligger det på runt sju procent bland våra verksamheter men just här har det varit högre. Jag förstår om man är arg och upprörd på att någon tjänar pengar på en verksamhet där något sådant här tragiskt inträffat, att man tjänar pengar på en sådan här verksamhet oavsett hur stora nivåer det handlar om. Men det viktigast för oss nu är att utreda om vi brustit.

För John Walters föräldrar är nu sorgen och saknaden oändlig.

– John var den finaste pojken som fanns på den här planeten. Han hade svårigheter med adhd och autism men han var världens snällaste, som älskade att skratta och blåsa såpbubblor, har hans mamma berättat för Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln