Finland slår vakt om gränsen

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2021-01-22

Finland sätter stopp vid gränsen på nytt.

Med anledning av smittspridningen kommer alla inresande att testas och uppmanas att sätta sig i karantän.

Från och med onsdag nästa vecka kommer det bli svårare att ta sig till Finland. Alla som vill passera gränsen, med undantag för vissa yrkesgrupper, kommer behöva testa sig, meddelar den finländska regeringen enligt Yle.

Trafiken från norr och väst kommer att begränsas och endast arbetspendling som bedöms vara nödvändig kommer att tillåtas. Även utländska medborgare kommer behöva uppvisa särskilda skäl. Alla som kommer till landet kommer rekommenderas att sätta sig själva i karantän i 10-14 dagar.

Omsorgsminister Krista Kiuru lyfter fram landgränsen mot Sverige som en särskild utmaning, med hänvisning till smittotalen i Haparanda.

Åtgärderna bedöms kunna minska trafiken från Sverige med omkring hälften, rapporterar nyhetsbyrån SPT med hänvisning till tullmyndigheten.

Även färjetrafiken påverkas, då främst till och från Estland. Även där pekar den finländska regeringen på relativt stor smittspridning, som man vill värja sig från. Gränsövergången till Ryssland i Imatra, i södra Karelen, stängs helt.

Gränsorter som haft särskilda regler för fri rörlighet kommer under dessa begränsningar inte längre att ha det, meddelar regeringen vidare. Begränsningarna kommer att gälla i 30 dagar, till den 25 februari.