Delat Libyen ser skymt av hopp med ny ledare

TT-AFP

Uppdaterad 2021-03-09 | Publicerad 2021-03-08

Libyens nominerade premiärminister Abd al-Hamid Dbaibah. Arkivbild.

Libyens kaotiska och våldsamma politiska läge kan få en ljusning med valet av en ny interimspremiärminister.

Parlamentet har samlats för att troligen rösta fram Abd al-Hamid Dbaibah och hans regering.

Den tillfälliga lösningen möter redan kritik.

Parlamentet samlades på måndagen inför den omröstning som kan ge nominerade premiärministern Dbaibah tillfällig makt. De 188 ledamöterna är i kuststaden Sirte, känd som den störtade och dödade diktatorn Muammar Gaddafis hemstad.

Dbaibahs kandidatur har förhandlats fram i en process övervakad av FN, sedan parterna i det delade landet kommit överens om en vapenvila i oktober.

Stridande parter

På ena sidan, med säte i huvudstaden Tripoli, fanns den FN-stödda regeringen GNA, som leddes av Fayez al-Sarraj. På den andra krigsherren Khalifa Haftar, som i praktiken kontrollerade stora delar av Libyens territorium från sitt starka fäste i östra delen av landet.

Den föreslagna premiärministern Dbaibah är affärsman och miljardär. Han säger att hans nya regering ska bestå av 33 ministrar utan att ha offentligt presenterat några namn. Bara storleken på regeringen har väckt kritik.

I ett tv-tal vädjade han till parlamentet att rösta igenom propån, vilket innebär att den nya regeringen ersätter de båda tidigare maktblocken.

– Jag uppmanar samtliga ledamöter att inte missa denna möjlighet att ena parlamentet, sade Dbaibah.

Ny session

På måndagen beslutades att ytterligare en session ska hållas på tisdagen för att ge mer tid till utfrågning av Dbaibah inför omröstningen.

Tanken är att interimsregeringen ska styra landet till de planerade valen den 24 december.

Libyen har i praktiken befunnit sig i kaos sedan diktatorn Gaddafi störtades i ett Natostött folkligt uppror 2011. Beräkningar gör gällande att det fanns 20 000 utländska stridande och legosoldater i landet, enligt beräkningar i december. Fristen för dem att lägga ned vapnen löpte ut den 23 januari, men tecknen är få att så skedde.

Politiska analytiker varnar också för att valet av Dbaibah redan mött hinder såsom frågetecken om hans person, samt att hans politiska rivaler redan försöker smutskasta honom.