Experten om vaccinstoppet: ”Något man får räkna med”

Uppdaterad 2020-09-10 | Publicerad 2020-09-09

Astra Zeneca pausar utvecklingen av sitt coronavaccin.

En av testpersonerna har drabbats av en nervinflammation i ryggmärgen.

– Detta är något man får räkna med, säger professor Matti Sällberg.

En testperson i Storbritannien har drabbats av en potentiellt oförklarlig sjukdom samtidigt som hen deltar i Astra Zenecas coronavaccinstudier.

Företaget är inne i den slutliga testperioden, fas 3, när det nu gör uppehåll i studierna. Personen ska ha drabbats av en transversell myelit.

– Det är en slags inflammatorisk skada i ryggmärgen. Det kan orsakas av infektioner, inflammationer eller liknande, säger Matti Sällberg, biomedicinsk analytiker och professor vid Karolinska institutet.

Om försökpersonens sjukdom är en biverkning av vaccinet är ännu för tidigt att slå fast.

– Man ska ha klart för sig att när man vaccinerar så pass många som man gör i dessa studierna, kanske 10 000, 30 000 eller 50 000 personer, så är det inte konstigt om sådant här inträffar helt oberoende av vaccinationen.

Matti Sällberg, biomedicinsk analytiker och professor vid Karolinska institutet.

”Det här får man räkna med”

Matti Sällberg betonar att det inte är ovanligt att man hittar eventuella biverkningar under vaccinstudier.

– Det här får man räkna med. Det här är precis det som händer vid vaccinutveckling. Det inträffar någonting och man utreder. Om det visar sig att det är kopplat till vaccinationen så får man tänka om. Om det bara är en slump att det inträffar så går man vidare. Det är inget konstigt.

Hur allvarligt är det om detta går att koppla till coronavaccinet?

– Det går inte att svara på i dagsläget. Det kanske är en biverkning som är en på miljonen eller en på tio miljoner. Det har vi ingen aning om i dagsläget. Vi får helt enkelt avvakta och se vad som kommer fram när de utreder detta.

Sverige är ett av de länder som lagt en beställning på Astra Zenecas vaccin. Hur stoppet kommer att påverka produktionen är ännu oklart.

– Det har effekten att detta kan fördröja tillverkningen av vaccinet och beror på hur länge de stoppar. Förhoppningsvis är detta ingenting och att det går över väldigt fort om det inte är kopplat till vaccinet. Då kommer de kunna komma igång igen ganska fort, säger Matti Sällberg.

Tror på vaccin vid årsskiftet

Trots uppehållet tror Matti Sällberg fortsatt att det kommer att finnas ett vaccin på marknaden vid årsskiftet.

– Det här är en av de grejer som man är väldigt uppmärksam på, de ovanliga biverkningarna. Det som man vill veta är att vaccinet faktiskt skyddar mot infektion och mot sjukdom. Det är det som är syftet med fas 3-studierna, säger han.

Astra Zeneca har nu tillsatt en oberoende kommitté med externa experter som ska granska fallet.

– Man ska utreda om det finns en trolig koppling till vaccinet eller om det här är underliggande sjukdom hos patienten. Den här patienten kanske inte ens skulle ha varit med i prövningen. Det händer ibland, säger vaccinsamordnare Richard Bergström.

Vaccinsamordnaren: Systemet fungerar

Richard Bergström menar också att det är vanligt att kliniska studier pausas.

– Jag förstår att det här blir en nyhet, vi alla sitter ju och väntar på vaccin. Men det här är normalt och visar att systemet fungerar. Vi tar inga genvägar och det här är inget som skyndas på. Det sker precis på det sättet som vi normalt utvecklar vaccin och läkemedel, säger han.

Bergströms förhoppning är att studien kan återupptas. Men Sverige förhandlar med ytterligare vaccinaktörer.

– EU-kommissionen förhandlar för EU. Varje land får ta ställning till om man vill vara med eller inte. Vi har sju avtal totalt och Astra Zeneca är det första, sedan har vi ytterligare sex som är nästan klara. Alla är olika vacciner med olika teknologier och det vill vi ha för att helgardera oss, säger Richard Bergström.

 

PODD Ann bor där pandemin inte slagit till

Det finns tio länder utan registrerade coronafall – svenska Ann bor i ett av dem.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen