KI-rektorn om dödsdomen: Ett extremt övergrepp

Klara Stefansson/TT

Filip Norman/TT

Publicerad 2020-11-24

Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska institutet i Solna, är bestört över KI-forskaren Ahmadreza Djalalis dödsdom. Arkivbild.

Ett extremt övergrepp mot det akademiska samhället.

Så beskriver Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet, sin förtvivlan över att KI-forskaren Ahmadreza Djalali snart kan komma att avrättas.

Amnesty International kallar beskedet för "ohyggligt".

Ahmadreza Djalali, en svensk-iransk läkare som forskat vid Karolinska institutet i Solna, greps i Iran under en konferensresa 2016 och dömdes till döden året därpå, anklagad för spioneri. Både FN och EU har krävt att Ahmadreza Djalali släpps och flera människorättsorganisationer har engagerat sig i hans fall. Han har hittills framför allt suttit fängslad i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

På tisdagen uppgav Djalalis fru Vida Mehrannia att han snart kan komma att avrättas.

"Ett extremt övergrepp"

Ole Petter Ottersen uttrycker sin förtvivlan:

– Det här är på alla nivåer ett extremt övergrepp, inte bara mot en enskild forskare utan mot hela det akademiska samhället, säger han.

Människorättsorganisationen Amnesty reagerar starkt på beskedet.

"Det här är oerhört oroande uppgifter. Amnesty Sverige välkomnar att utrikesminister Ann Linde har tagit direktkontakt med sin motsvarighet i Iran, Mohammad Javad Zarif, och vi uppmanar andra länder att göra samma sak", skriver Anna Lindenfors, Amnesty Sveriges generalsekreterare, i ett uttalande.

"Oåterkallelig orättvisa"

Även Diana Eltahawy, regionchef för Mellanöstern och Nordafrika på Amnesty International, kommenterar beskedet.

"Det är ohyggligt att iranska myndigheter verkar ha bestämt sig för att gå vidare med den här oåterkalleliga formen av djup orättvisa – detta trots upprepade uppmaningar från FN:s människorättsexperter om att frige Ahmadreza Djalali och upphäva dödsdomen mot honom", skriver hon.

Samtidigt sänder Amnesty sina tankar till Djalalis fru och barn.

– Ända sedan han greps har vi varit involverade och det familjen har gått igenom går inte ens att föreställa sig. Alla tankar går till dem, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty, till TT.