Pojkars psykiska hälsa försämras vid övervikt

Helena Björk/TT

Publicerad 2021-05-09

En ny studie från Uppsala universitet tyder på att övervikt påverkar pojkars psykiska hälsa mer negativt än flickors. Arkivbild.

Depressiva symtom hos ungdomar har ökat över tid och de är vanligare hos flickor än pojkar. En ny studie från Uppsala universitet visar tecken på att övervikt påverkar den psykiska hälsan mer negativt hos pojkar än flickor.

Mobbning är den största riskfaktorn för att utveckla depressiva symtom – oavsett kön, enligt studien. Men forskarna kan nu visa resultat som tyder på att det finns en könsskillnad för hur det psykiska måendet påverkas av kroppsvikt.

– Det ser ut som att hos killar så riskerar de som har fetma att vara väldigt utsatta för depressiva symtom, säger Sofia Kanders, doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet och författare till studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Public Health.

Fler studier behövs

Varför det ser ut så har de inte undersökt och för att slå fast att det verkligen finns en koppling behövs fler studier, enligt Sofia Kanders.

– Det vill vi titta vidare på, säger hon.

I studien har forskarna frågat ungdomar i Västmanland födda 1997 och 1999 om besvär som rör mående, sömn, datorvanor, spelande och hur de trivs i skolan. Intervjuerna har gjorts vid tre tillfällen, 2012, 2015 och 2018.

Vid första tillfället ingick 1 700 ungdomar och vid det senaste 1 100, eftersom flera hundra hoppat av projektet som är tänkt att löpa över 20 år. Medelåldern var 14,4 år vid första svarstillfället och 19,9 år vid det senaste.

Ungdomarna delades in utifrån om de hade depressiva symtom och utifrån sitt kroppsmasseindex (BMI) – om de var normalviktiga, överviktiga eller hade fetma.

Motverka mobbning

Tidigare studier har visat att den som haft depressiva perioder riskerar att drabbas igen.

– Därför är det extra viktigt att motverka det hos unga människor så att det inte blir en kronisk utveckling av psykisk ohälsa, säger Sofia Kanders.

Det finns forskning på hur man ska arbeta för att motverka mobbning. Den ska man använda, tycker hon.

– Fokusera mycket på förebyggande åtgärder mot mobbning i skolorna. Man behöver också jobba med stöd på olika sätt, när det finns cyberbullying går det inte att titta bara i korridoren, utan det är viktigt att ha nätnärvaro.