Olika slutsatser om allmänna råd

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2020-10-30

Kommunala bibliotek och badhus stänger i Norrköping och Lidköping, men inte i Stockholm och Göteborg. Arkivbild.

I Stockholm håller bibliotek och badhus öppet, trots de skärpta råden för att stoppa den ökade smittspridningen av coronaviruset. I Göteborg stänger gym, badhus och ishallar för allmänheten, men biblioteken är fortfarande öppna.

"Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som museer, bibliotek, badhus och gym."

Så lyder ett av de skärpta allmänna råden till vuxna invånare i Västra Götaland, Östergötland och Stockholms län, som meddelades av Folkhälsomyndigheten i torsdags.

Under fredagen har kommunerna behövt besluta hur verksamheterna påverkas av råden. Och tolkningarna skiljer sig åt.

I Norrköping och Linköping i Östergötland stänger kommunala bibliotek, museum och badhus för allmänheten.

– Vi tycker att det är logiskt och konsekvent att göra det eftersom Folkhälsomyndigheten avråder allmänheten från att besöka de här verksamheterna, säger Norrköpings kommundirektör Martin Andreae.

Stockholm håller öppet

Stockholms stad gör en annan bedömning och håller bibliotek och badhus öppna. I Botkyrka stänger badhusen för allmänheten, men biblioteken håller öppet. I grannkommunen Huddinge är samtliga verksamheter fortsatt öppna, men med skärpta uppmaningar till besökarna att hålla avstånd.

– De allmänna råden är inte att vi ska stänga vår verksamhet, de ska vara öppna. Däremot är det tydligt att man inte ska besöka dem om man inte nödvändigtvis behöver. Om man gör det ska man tänka på att hålla avstånden, säger Huddinges kommundirektör Camilla Broo.

"Dubbla budskap"

Göteborgs stad stänger kommunala gym, badhus och ishallar för allmänheten. Anläggningarna hålls öppna för föreningsverksamhet.

– Det är en också del av råden, att barn och unga ska få fortsätta med sin träning och aktivitet, säger kommunalrådet Elisabet Lann (KD) som är ordförande i idrott- och föreningsnämnden.

TT: Varför stänger ni för allmänheten?

– Vi tycker att det är viktigt att hålla öppet för föreningslivet samt barn och unga. Sedan blir det dubbla budskap om myndigheter går ut och uppmanar var och en att avstå att gå till de här ställena, och om vi som kommun håller öppet. Det blir en spretig kommunikation från det offentliga till allmänheten, säger Lann.

Biblioteken öppna

Stadens tjänstemän på kulturförvaltningen gör en annan bedömning. Bibliotek och museer håller fortsatt öppet, men anpassas efter de nya råden för att undvika trängsel.

– Det har varit stadens linje hela tiden, att hålla verksamheterna öppna så långt det bara går förutsatt att kravet på social distansering kan upprätthållas, säger Anna Rosengren, direktör för kulturförvaltningen i Göteborgs stad och fortsätter:

– Så här kommer vi att jobba tills vi har några andra besked. Om till exempel Folkhälsomyndigheten skärper sina restriktioner ytterligare eller om våra lokala politiker fattar ett annat beslut.

Följ ämnen i artikeln