Stor ökning av antidepp till hundar och katter

Uppdaterad 2021-05-04 | Publicerad 2021-04-17

Antidepressiva läkemedel kan också användas som en del i en smärtbehandling. ”Istället för att avliva så behandlar man smärtan idag”, säger Lena Olsén farmakologiforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Arkvibild.

De senaste tio åren har förskrivningen av antidepressiva till sällskapsdjur fyrdubblats.

Ökningen tros bero på att det idag finns fler godkända läkemedel på marknaden och att man upptäckt att medicinerna kan ha ett bredare verkningsområde, som vid tillfällig oro eller smärtlindring. Men det kan även finnas nackdelar.

– Det kan vara svårt att upptäcka och bedöma eventuella biverkningar som kan uppstå, säger Lena Olsén, farmakologiforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Enligt studier är människor som själva har erfarenhet av antidepressiva mer benägna att ge det till sina djur, något som P4 Uppland tidigare rapporterat om.

Men det senaste decenniets ökning beror också på att det finns fler godkända läkemedel på marknaden och ny kunskap om hur de kan användas.

– Man kan använda dessa läkemedel för att dämpa rädslor. De ges ofta ihop med träning, till exempel om hunden har separationsångest, säger farmakologiforskaren Lena Olsén och fortsätter:

– Något som absolut har ökat jättemycket är ett lugnande medel som man kan ge som en mungel. Det gör man om man har ljudkänsliga hundar. Tidigare fanns inget bra att ge vid ljudrädsla.

Den ökade försäljningen beror på flera faktorer, förklarar Lena Olsén. Dels finns det idag fler godkända läkemedel på marknaden och fler som kan ges vid behov, som inför klinikbesök, om sällskapsdjuret känner rädsla inför transporter eller sammanhang med större folksamlingar. Man har också blivit bättre på att använda läkemedlen vid olika trauman.

Smärtlindra istället för att avliva

Antidepressiva läkemedel kan också användas som en del i en smärtbehandling, något som det finns större fokus på än för några år sen.

– Exempelvis många storvuxna hundar får problem med lederna när de blir äldre. Istället för att avliva så behandlar man smärtan idag, förklarar Lena Olsén.

Dessutom har inställningen förändrats menar farmakologiforskaren. Det finns en mycket större fokus på att sällskapsdjuret hela tiden ska må bra.

– Djurägare och de som jobbar med djur tänker mer på hur man ska bemöta djuren, så kallad lågstresshantering. Man fokuserar mer på att dämpa eller ta udden av det som är jättejobbigt, säger hon.

Viktigt att välja rätt djur

Ett problem med ökningen av antidepressiva till djur är att biverkningarna är svåra att detektera.

– Människor kan kommunicera att de lider av biverkningar – man kan berätta att man blir muntorr, att det blixtrar för ögonen. Det är jättesvårt att veta om din hund lider av samma sak.

Men Lena Olsén poängterar också att det är viktigt att läkemedel inte är det första man tar till. Dessförinnan kan man exempelvis konsultera en hundpsykolog. Och det är viktigt att arbeta förebyggande redan innan man skaffar ett djur, genom att ställa rätt frågor till sig själv.

– Att välja rätt hund till rätt ägare är också jätteviktigt. Har du köpt en brukshund om du bara vill sitta och gosa i en soffa, så är ni båda illa ute. Hunden kommer inte må bra och här kan läkemedel inte göra ett dyft. En arbetsmaskin kommer inte må bra av ett stillasittande liv. Läs på och se till att välja rätt.