Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Pentagon: Sista flyget har lyft från Afghanistan

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Klockan 21.29 på måndagskvällen lyfte de fem sista amerikanska militärflygplanen från Afghanistan.

Några timmar senare publicerade USA den historiska bilden på sista soldaten att lämna landet.

Flera hundra amerikaner blev dock kvar.

– Vi fick inte med oss alla vi ville. Det var inte möjligt, sa generalen Kenneth McKenzie när han förkunnade att 20 års krig är över.

USA:s längsta krig utomlands – 19 år och 10 månader långt – tog slut en minut före midnatt, lokal tid i Kabul. Klockan var då 21.29 i Sverige och en dryg timme senare gav Pentagon det historiska beskedet.

– Jag är här för att tillkännage att vårt tillbakadragande från Afghanistan är slutfört tillsammans med den militära operationen att evakuera amerikanska medborgare, medborgare från tredje land och sårbara afghaner, sa Kenneth McKenzie, general vid Pentagons centralkommando, på en presskonferens.

USA:s fem sista fraktflygplan av typen C-17 lyfte i från Hamid Karzai-flygplatsen ett efter ett och med okänd destination. Totalt lämnade 26 sådana plan Kabul under evakueringens sista 24 timmar.

– Alla soldater har evakuerats. Jag kan bekräfta det, sa Kenneth McKenzie.

”Kriget är över”

Nyheten sipprade ut till journalister några minuter innan Pentagon bekräftade tillbakadragandet.

“Sista planet är i luften. Kriget är över”, sa en amerikansk regeringskälla till Newsweeks redaktör Naveed Jamali.

Ungefär samtidigt kablade nyhetsbyrån AP ut citat från talibanvakten Hemad Sherzad vid flygplatsen.

– De sista fem flygplanen har lyft. Det är över. Jag kan inte uttrycka min glädje i ord. Över 20 års uppoffringar fungerade, sa han.

Så snart de sista C-17-planen var i luften firade talibanerna med att skjuta i luften i Kabul, enligt journalister på plats.

– USA:s soldater har lämnat flygplatsen och vårt land har fått sin fulla självständighet, sa talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid enligt AP.

Amerikaner blev kvar

USA:s ambassadör Ross Wilson och generalmajoren Chris Donahue, som basat över evakueringen, var de sista två personerna som gick ombord på det sista flygplanet, enligt general McKenzie.

Under natten mot tisdagen offentliggjorde USA:s försvarsdepartement en bild på den sista amerikanska soldaten som lämnade Afghanistan. Fotot visar hur Chris Donahue går de sista stegen mot flygplanet med vapnet i ena handen.

Här lämnar sista amerikanska soldaten Afghanistan. ”Den här var ett otroligt tufft och pressande uppdrag med många svårigheter och aktiva hot hela tiden”, skriver 18:e luftburna divisionen på Twitter.

Men alla som ville kunde inte lämna Afghanistan. Kenneth McKenzie uppgav att ”några hundra” amerikaner och afghaner inte hann till flygplatsen i tid och blev kvar i landet.

Enligt utrikesminister Antony Blinken handlar det om ”färre än 200, troligen närmare 100” amerikanska medborgare.

– Vi fick inte ut alla vi ville. Situationen tillät inte det. Men att vi har lämnat betyder inte att de amerikaner och afghaner som ville lämna inte kommer att få den möjligheten genom diplomatiska kanaler, sa Kenneth McKenzie.

Raketer mot flygplatsen

Generalen uppgav att de sista civila amerikanerna evakuerades redan på måndagsmorgonen, svensk tid, och att USA har ”demilitariserat” en del utrustning som lämnats kvar.

Han sa att talibanerna ”varit mycket hjälpsamma” genom att hålla avspärrningarna vid flygplatsen under de sista timmarna och att de inte visste exakt när sista flyget skulle lyfta.

Tidigare under måndagen, under evakueringens sista skälvande timmar, utsattes flygplatsen för raketbeskjutning av den lokala terrorgruppen IS Khorasan. Amerikanska antimissil-system lyckades dock skjuta ner projektilerna och ingen skadades, uppger CNN.

USA:s president Joe Biden hade satt 31 augusti som tidsfrist för evakueringen. Det betyder att den slutfördes med exakt ett dygn kvar till deadline.

General McKenzie uppgav att det inte hade hjälpt med ”ytterligare tio dagar” för att evakuera de som strandats i Kabul.

– Hotet från IS är högst påtagligt, sa han.

Mer än 2 000 amerikaner döda

Totalt har USA evakuerat mer än 122 000 personer ur Afghanistan sedan juli, varav nästan 6 000 amerikaner. Det stora flertalet av dem flögs ut efter att talibanerna intog Kabul den 15 augusti.

Kaos, våld och desperation har härskat vid flygplatsen i Kabul sedan dess. Den 26 augusti dödades 180 afghaner och 13 amerikanska soldater när en självmordsbombare från IS slog till vid en av ingångarna.

På måndagen avslöjade tidningen Politico att USA känt till att ”en attack med många dödsoffer” var nära förstående. Pentagon ville därför stänga just den utsatta ingång där dådet inträffade – men ändrade sig i sista stund när Storbritannien ville fortsätta att hålla den öppen.

Biden ska hålla tal

Kriget inleddes i oktober 2001, en knapp månad efter terrorattackerna 11 september. Under de 20 åren har 2 461 amerikaner dödats i landet och omkring 20 000 skadats.

– Inga ord från mig kan någonsin beskriva den fulla omfattningen av deras uppoffringar och prestationer, inte heller deras känslor i detta ögonblick. Men jag är stolt att både min son och jag har varit en del av insatsen, sa Kenneth McKenzie på presskonferensen.

Joe Biden ska hålla ett tal till nationen på tisdagen. I ett skriftligt uttalande under natten uppgav han att tillbakadragandet var ”bästa sättet att skydda våra trupper och att möjliggöra civil evakuering av de som vill under kommande veckor och månader”.

Biden hänvisar till en resolution från FN:s säkerhetsråd som antogs på måndagseftermiddagen och som kräver att talibanerna låter de som vill – oavsett nationalitet – att lämna landet.

”Talibanerna har lovat fri lejd och världen kommer att hålla dem ansvariga”, skriver Biden.

Det budskapet upprepades av USA:s utrikesminister Antony Blinken som höll ett tal under natten mot tisdagen och sa att han förväntar sig att flygplatsen kan öppna för civila evakueringsflyg ”inom kort”.

Här lyfter ett av de sista amerikanska C-17-flygplanen från Kabul på måndagen.
Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul.

DAILY Nästa steg för Afghanistan

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikepolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

För Biden är det värsta tänkbara slutet på kriget

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Afghanistan

Pentagon

Talibanerna

Kabul