Skärpta gränsvärden för bly och kadmium i mat

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2021-09-03

Barnmat är ett av livsmedlen som berörs av de skärpta gränsvärdena för bly och kadmium. Arkivbild.

Gränsvärdena för bly och kadmium skärps för flera olika matvaror. Det innebär att barnmat, vissa grönsaker och spannmål som innehåller högre halter än gränsvärdet inte kommer att få säljas.

Från den 29 respektive 30 augusti 2021 skärpte EU och Sverige gränsvärdet för bly och kadmium i flera matvaror för att öka säkerheten för konsumenterna.

Skärpningen innebär att matvaror som barnmat, vissa grönsaker och spannmål som innehåller högre halter än gränsvärdet inte kommer att få säljas. Samtidigt införs gränsvärden där det inte funnits tidigare, för exempelvis kryddor och salt.

– Man strävar alltid efter att ha så låga halter som möjligt av till exempel tungmetaller, utan att hindra att handeln av den här typen av livsmedel helt bryts. Det fanns utrymme att sänka gränsvärdena och ändå behålla livsmedlen på marknaden, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Kan skada njurar

För mycket kadmium kan bland annat skada njurfunktionen och leda till benskörhet. Låga järnvärden gynnar upptaget av kadmium i kroppen och därför är det extra viktigt för veganer, vegetarianer och kvinnor som menstruerar att få i sig tillräckligt med järn.

När det gäller bly är risken störst för spädbarn och småbarn eftersom för höga halter i kroppen bland annat kan vara skadliga för hjärnan och nervsystemet.

Enligt Livsmedelsverket får de flesta inte i sig för höga halter av bly och kadmium via maten, men en del av befolkningen kan totalt sett få i sig för mycket.

– Vi har ett problem med för höga intag av bly och kadmium i kosten i Sverige. Inte genomgående men vissa konsumentgrupper har för högt intag och då gäller det att man försöker minska intaget så mycket som möjligt, säger Petra Bergkvist.

Flera sätt

Att sänka gränsvärdena, så att konsumenter inte ska kunna köpa mat som innehåller för höga halter av tungmetaller, är ett av flera sätt att få bukt med problemet.

– Sedan gäller det också att man som konsument själv försöker minska intaget genom att äta så varierat som möjligt och varierar mellan olika varumärken och livsmedel.

Samtidigt ska konsumenterna kunna lita på att maten är säker att äta. Det är alltid företagen som producerar och säljer maten som ansvarar för att halterna av bly och kadmium inte överskrider gränsvärdena.

– När de köper in eller tillverkar livsmedel ska de ha rutiner för att ta reda på att produkterna inte innehåller halter över gränsvärdena, säger Petra Bergkvist.

Följ ämnen i artikeln