Ombud i Kevinfallet: Stämning inte uteslutet

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2021-08-05

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén efter åklagarens pressträff i Karlstad 2018. Det var då bröderna skrevs av från ärendet.

De bröder som misstänktes ha dödat fyraåriga Kevin, och långt senare friades från misstankarna, utsattes för kränkningar och förnedring som ger fog för skadestånd, enligt deras advokat.

Men i ett första steg hoppas bröderna på kompensation utan rättsprocess.

Fyraårige Kevin hittades död vid en strand i Arvika 1998 och två pojkar, som då var fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga. Tjugo år senare, 2018, friades bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson från alla misstankar.

Advokat Stefan Liliebäck lämnade nyligen in sin utredning av socialtjänstens agerande mot pojkarna och deras föräldrar, som han hade fått i uppdrag att genomföra av familjen. Syftet var att klarlägga om kommunen gjort sig skadeståndsskyldig.

Mot FN-konvention

Enligt Liliebäcks utredning bröt kommunen mot pojkarnas och föräldrarnas grundläggande mänskliga rättigheter på flera punkter. Det gäller bland annat det sätt förhören av pojkarna genomfördes på. Pojkarna frågades ut på ett sätt som strider mot FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, enligt rapporten.

Liliebäck konstaterar i sin utredning att det inte var kommunens representanter som genomförde förhören. Men vid samtliga förhör fanns socialtjänsten på plats utan att ingripa. Socialtjänsten agerade därmed inte till skydd för pojkarna utan ger i stället intryck av att ha samtyckt till förhörsmetoderna, enligt rapporten.

Enligt praxis har nu advokaten i ett första steg vänt sig till kommunen med inbjudan till dialog om ersättning. Hans förslag är att detta ska ske den 30 augusti. I utredningen skriver han att skadeståndsansvaret inte är preskriberat.

– Vi har bjudit in till samtal för att försöka nå en uppgörelse utanför rätten. Misslyckas det kan det bli tal om en stämningsansökan. Inbjudan är alltså ett första steg, säger Stefan Liliebäck till TT.

”Välkomnar processen”

Han har ännu inte fått någon respons av Arvika kommun. I ett pressmeddelande skriver kommunen att den först ska gå igenom utredningen.

”Jag har hela tiden sagt att jag välkomnar processen och nu har den formellt sett inletts”, kommenterar Henrik Axelsson (S), ordförande i utskottet lärande och stöd.

Tidigare har familjen lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia (av nåd), efter att ha fått avslag av justitiekanslern.