Wallström: Zaida Cataláns mördare ska gripas och straffas

Publicerad 2017-10-09

Sju månader har gått sedan mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa.

Nu kräver utrikesminister Margot Wallström att arbetet med att hitta hennes mördare skyndas på.

– Förövarna måste gripas och straffas, säger hon.

Aftonbladet har i ett långt reportage granskat mordet på Zaida Catalán, 36. Vi kan avslöja hur den officiella versionen, att Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp mördades av milis av barnsoldater, faller sönder på punkt efter punkt.

Den svenska regeringen har, liksom Zaida Cataláns familj, krävt att FN ska tillsätta en oberoende brottsutredning. Men trots att sju månader har gått sedan morden är någon sådan ännu inte på plats.

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte svara på vad fördröjningen beror på, när hon möter Aftonbladet för en intervju.

– Vi beklagar det. Det är en förfärlig situation för hennes familj och en chock för hela FN-systemet. Vi har hela tiden legat på i FN och drivit det här. Regeringen vill hjälpa och stötta familjen i deras sorgearbete men också se till så att rättvisa skipas, säger hon.

FN skickar poliser

FN:s generalsekreterare António Guterres meddelade nyligen att han i stället för att tillsätta en oberoende utredning under hösten planerar att skicka ner fyra polisexperter, som ska förstärka den kongolesiska utredningen. Ett beslut som Wallström välkomnar.

– Vi hade gärna sett att det blivit ännu mer omfattande, men vi ger stöd till detta. Vi vill att man ska hitta förövarna och hoppas att det här ska skynda på det arbetet.

Räcker det verkligen att skicka ner några poliser till Kongo?

– Det är viktigt att de amerikanska och den svenska polisutredningarna också fortsätter sitt arbete. Det är en väldigt svår miljö att verka i, det vet jag av egen erfarenhet. Och ett rättssystem som har en del övrigt att önska.

”Måste försöka med alla spår”

Det finns ju uppgifter som pekar på att den kongolesiska regeringen själv kan vara inblandad. Kommer Kongo verkligen att låta FN jobba oberoende på plats?

– Men har vi några andra alternativ? Vi måste ju försöka med alla de olika spår vi kan hitta, säger Margot Wallström.

Aftonbladet har bland annat kunnat berätta hur den kongolesiska åklagarens nyckelvittne ljuger i rätten. Hur ser du på det?

– Frågor om rättsprocessen måste ställas direkt till de som jobbar med den.

Påverkar genom EU

Zaida Catalán mördades i ett land som skakas av en politisk kris. Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila vägrar att utlysa val, trots att han enligt landets konstitution skulle ha avgått i december i fjol. Våldet hotar att när som helst explodera.

Margot Wallström säger att Sverige främst försöker påverka Kongo-Kinshasa genom EU.

– Jag har tillsammans med Belgien krävt att situationen i Kongo ska upp på vår utrikesministerdagordning i november. Dessutom så bidrar vi med ett humanitärt stöd och ett utvecklingsstöd som bland annat ska se till så att det finns stöd till kvinnoorganisationer och andra som behöver få en röst i ett demokratiskt sammanhang, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att hålla uppe ett internationellt tryck så att Kabila faktiskt kliver ner från makten och att det kan bli ett fredligt maktskifte i Kongo.

”Levde utifrån ideal”

Kongo är ett land som under tjugo år plågats av ett extremt våld, särskilt mot kvinnor. Kan det bli bättre?

– Det har blivit bättre. Tidigare rådde total straffrihet kring frågan om konfliktrelaterat sexuellt våld, nu har förövare ställts inför rätta. Det är långt ifrån tillräckligt, men viktiga steg på vägen.

Zaida Catalán dog när hon var bland annat försökte utreda våldet mot barn och kvinnor.

– Det var fasansfullt, därför att det här var en ung kvinna som levde utifrån sina ideal. Hon var beredd att ta risker och engagerade sig fullt ut. En väldigt fin människa, som vi behöver fler av också i FN-systemet och på den här typen av uppdrag, säger Margot Wallström.