Kometlandaren: ”Hej, jag är vaken”

Publicerad 2015-06-14

”Hej, jag är vaken”.

Efter sju månader i dvala på kometen 67P har landaren Philae äntligen hört av sig igen.

I höstas trollbands delar av världen när rymdsonden Rosetta sakta men säkert släppte loss kometlandaren Philae och lät den röra sig mot ytan på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Några timmar senare hade rymdhistoria skrivits, för första gången hade människan placerat en farkost på en komet.

Men Philae fick problem.

Landarens harpunliknande landningsfunktion fungerade inte som planerat. Istället för att säkert landa studsade Philae på ytan och landade i skuggan av en klippa. Det innebar problem eftersom landaren fick sin kraft tack vare solceller. Forskarna på ESA, som låg bakom projektet, trodde allt var över.

Tills nu.

”Philae mår bra”

I lördags fick forskarna på Esas högkvarter i Tyskland ett oväntat ping. Philare hörde av sig med ett 85 sekunder långt meddelande och skickade över 300 digitala paket fulla av information.

– Philae mår bra. Den har en temperatur på minus 35 grader och en tillgänglig kraft på 24 watt. Den är redo för att börja jobba, sa projektledare Stephan Ulamec, i ett uttalande.

Forskarna har sedan Philae slumrade in arbetat med att försöka få igång landaren. De misstänkte att den var igång, men inte tillräckligt stark för att kommunicera på grund att solcellerna inte fick något solljus.

Enligt Esa krävs det 6 watt för att Philae ska kunna starta, 9 watt för att kommunicera och 19 watt för att kunna tvåvägskommunicera med sin ”hemfarkost” Rosetta som ligger i omloppsbana runt kometen. Det går att jämföra med att en energisparande glödlampa använder drygt 20 watt eller mindre.

Nu hoppas Esa på att kunna ta emot nästa laddning med drygt 8 000 digitala paket som är lagrade i farkostens minne.

– Vi följer en komet, vi försöket hitta hemligheterna den döljer. Varje dag är en ny upptäckt, säger Laurence O'Rourke, ansvarig för systemen ombord Philae, till CNN.

Följ ämnen i artikeln