Tandlös parlamentsilska över Selmayr

Strasbourg, TT:s korrespondent TT

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2018-04-18

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (till vänster) och den omtvistade generalsekreteraren för kommissionen Martin Selmayr. Arkivbild.

"Kuppliknande", anser EU-parlamentet om den metod som EU-kommissionen tog till för att plötsligt befordra ordförande Jean-Claude Junckers närmaste man, Martin Selmayr.

Ändå nöjer sig parlamentet med att be om en förändring – som kommissionen inte tänker göra.

I den resolution som ledamöterna i Strasbourg röstade igenom på onsdagen uppmanas EU-kommissionen att "omvärdera proceduren" kring tillsättandet av den nye generalsekreteraren Martin Selmayr.

Men något rakt uttalat krav blir det inte – till vissas besvikelse.

"Trots kritiken är majoriteten solidarisk med Juncker. Vilken katastrofal symbolik för alla som försvarar EU. Martin Selmayr måste avgå", skriver exempelvis den franska miljöpartisten Karima Delli på Twitter.

"Kuppliknande"

I resolutionen konstateras att utnämningen av Selmayr "skulle kunna ses som en kuppliknande handling som tänjt och eventuellt även överskridit lagens ramar".

Därför manar parlamentet kommissionen att "omvärdera förfarandet för utnämning av den nya generalsekreteraren för att ge andra tänkbara kandidater inom den europeiska offentliga förvaltningen möjlighet att söka tjänsten".

Kommissionen verkar dock inte vilja lyssna på det örat.

"Resolutionen konstaterar helt korrekt att kommissionens beslut att utse sin nya generalsekreterare inte kan upphävas och vi kommer därför inte att göra det", säger den personalansvarige kommissionären Günther Oettinger i ett uttalande.

"En fars"

Härvan kring Selmayr har fått det att bubbla och jäsa bland korrespondenter, tjänstemän och politiker i EU-maskineriet under hela våren. 47-årige Selmayr, som flitigt har utpekats som något av en grå eminens bakom hela kommissionens arbete, gick på några få minuter från att "bara" vara Junckers administrationschef till att ta över som generalsekreterare.

EU-kommissionen har dock hela tiden hävdat att allt har gått rätt till. Frågan är nu om de många kritiker och granskare av processen låter sig nöjas med en "omvärdering" av tillsättningsproceduren.

"Den europeiska demokratin är en fars", skriver franske journalisten Jean Quatremer – som har legat bakom en stor del av avslöjandena kring Selmayr – på Twitter.