Trump riskerar oroligheter i hela Mellanöstern

President Trump vill infria sitt vallöfte om Jerusalems status.

Samtidigt har han lovat att fixa fred mellan Israel och palestinierna.

De två sakerna är omöjliga att förena. Är Trump smart rubbar han inte status quo.

Följ ämnen
Israel

Varje halvår måste USA:s president underteckna ett dokument som skjuter upp ett amerikanskt erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Detta har alla amerikanska presidenter gjort sedan 1995 för att inte försvåra en fredsuppgörelse mellan Israel och palestinierna.

Nu lät Trump bli att skriva på när deadline gick ut i fredags och har i stället meddelat att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Dessutom infriar han sitt vallöfte att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem vilket innebär en dödsstöt för alla möjligheter till ett fredsavtal.

Elefant i porslinsbutik

Sannolikt slutar detta med omfattande oroligheter på många hålla i Mellanöstern och kanske terrordåd mot amerikanska mål runtom i världen.

Frågan sammanfattar essensen i Trumps politiska filosofi. Han vill gärna röra om i grytan och skapa kaos för att därmed få till politiska förändringar. Men det är som att släppa in en elefant i en porslinsbutik. Man riskerar totalkross utan att få något uträttat.

Tillsammans med frågan om de judiska bosättningarnas framtid är Jerusalems status av helt avgörande betydelse för möjligheterna att skapa fred.

Staden innehåller heliga platser för både islam, judendomen och kristendomen. Även om Israel i praktiken kontrollerar hela staden sedan kriget 1967 är dess status internationellt omtvistad. De flesta av världens länder är eniga om att staden bör delas mellan Israel och palestinierna vid en fredsuppgörelse. Det är därför som nästan alla i dagsläget har sina ambassader i Tel Aviv i stället för Jerusalem.

Sätta stopp

Staden är redan delad i bemärkelsen att östra Jerusalem domineras av palestinier medan de flesta judar bor i västra Jerusalem.

När USA erkänner Jerusalem som huvudstad är det att mycket kraftigt ta ställning för Israels rätt på palestiniernas bekostnad. Ett sånt besked gör det omöjligt för varje palestinsk ledare att göra upp med Israel inom överskådlig tid.

Därmed sätter det antagligen stopp för Trumps högtflygande planer att fixa ett fredsavtal. Så länge dagens läge råder har Trump en liten chans att försöka driva igenom ett fredsavtal. Ett jobb som han lagt ut på svärsonen Jared Kushner.

Ändrar han Jerusalems status kan han lika gärna be Kushner ägna sig åt något annat.

Terrordåd

Kanske har Trump i de sonderingar han gjort förstått hur otroligt svårt och komplicerat det är att få till ett fredsavtal att han gett upp och väljer att inhösta en tillfällig politisk framgång i form av ett ikryssat vallöfte.

Men Trump riskerar mer än så.

Ett erkännande skulle röra upp känslorna på ett sätt som få andra beslut. Våldsamma demonstrationer i de palestinska områdena i Gaza och på Västbanken är närmast en självklarhet. Sannolikt skulle oroligheter uppstå runtom i hela Mellanöstern. Alla amerikanska ambassader, företag och amerikaner i gemen skulle bli måltavlor för möjliga terrorattacker. Ett beslut skulle också väcka starka känslor bland palestinier och muslimer i USA och kunna leda till terrordåd även på amerikansk mark.

Den amerikanske presidenten skulle också riskera att kraftigt försämra relationerna med sin favoritregim i Mellanöstern, Saudiarabien. Och med andra vänner som Egypten.

Bättre kompis

Utan att Trump skulle uppnå något annat än att bli ännu lite mer kompis med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och tillfredsställa sina kärnväljare.